Številni Zimbabvejci so pred zatiranjem pobegnili v sosednjo Južnoafriško republiko, kjer redno protestirajo proti režimu Roberta Mugabeja. Foto: EPA
Številni Zimbabvejci so pred zatiranjem pobegnili v sosednjo Južnoafriško republiko, kjer redno protestirajo proti režimu Roberta Mugabeja. Foto: EPA

Skupaj s Tsvangirajem je bilo v policijski raciji na sedežu opozicijskega gibanja v Harareju prijetih še okoli 20 njegovih sodelavcev. Vodjo opozicije so po nekaj urah izpustili, pridržali pa so deset sodelavcev. Aretacija je bila izvedena le dan pred kriznim zasedanjem Južnoafriške razvojne skupnosti (SADC) v Tanzaniji, kjer bodo glavna tema razmere v Zimbabveju. V Tanzanijo se bo odpravil tudi zimbabvejski predsednik Robert Mugabe, ki je svoje nasprotnike obtožil, da pripravljajo državni udar.

Tsvangiraj je nameraval imeti novinarsko konferenco, ko so sedež MDCV-ja obkolile močno oborožene policijske enote. Po podatkih iz vladnih virov naj bi policisti iskali ljudi, ki so povezani z napadi z molotovkami. Mugabe meni, da ga hoče na ta način opozicija z nasiljem spraviti z oblasti. Aretacijo sta takoj ostro obsodili nekdanja kolonialna oblastnica Velika Britanija in Evropska unija.

"Opozicija so lutke"
Napetosti v zadnjih tednih so najverjetneje posledica namere 83-letnega Mugabeja, da na volitvah naslednje leto znova kandidira za predsednika ali pa volitve prestavi na leto 2010 in se tako še nekaj časa obdrži na oblasti. Mugabe, ki je na oblasti od leta 1980, vse bolj izgublja podporo tudi v svoji vladajoči stranki ZANU-PF. Svoje nasprotnike je že večkrat obtožil, da so lutke v rokah zahodnih držav, ki jih tudi krivi za težke gospodarske razmere v državi, kjer je inflacija najvišja na svetu, kar osem od desetih odraslih prebivalcev pa je nezaposlenih.

Na vrhu SADC-a voditelji verjetno ne bodo javno okarali Mugabeja zaradi naraščajoče krize, saj je zimbabvejski voditelj med afriškimi kolegi zelo cenjen zaradi svojega boja za osvoboditev izpod kolonialnega jarma. Vendar pa njegov ugled počasi bledi in zanesljivo ga bodo afriški voditelji med zasebnimi pogovori opozorili na nesprejemljiv odnos do opozicije in ga verjetno pozvali, naj se po izteku mandata umakne z oblasti.