Robert Mugabe si počasi zapravlja ugled med afriškimi voditelji. Foto: EPA
Robert Mugabe si počasi zapravlja ugled med afriškimi voditelji. Foto: EPA
Morgan Tsvangirai
Morgan Tsvangirai je bil najprej sindikalni voditelj in se je nato zavihtel na čelo opozicije. Proti Mugabeju je neuspešno kandidiral na volitvah leta 2002. Foto: EPA
Revščina v Zimbabveju
Mugabe se je v zadnjih letih lotil tudi odstranjevanja barakarskih naselij, večinoma v Harareju, saj naj bi bila središče kriminalcev in tihotapcev. Opozicija meni, da gre za ustrahovanje njihovih privržencev. Foto: EPA

Dejal je: "To je Zahod, kot po navadi, ko se trudimo preprečiti nasilje in kaznovati tiste, ki so z njim začeli. Menimo, da gredo lahko k vragu!" S tem se je odzval na kritike Zahoda, ki je kritiziral zaprtje opozicijskih voditeljev, ki so protestirali organizirali proti režimu.

Tsvangiraj v bolnišnici s počeno lobanjo
Vodjo zimbabvejske opozicije Morgana Tsvangiraja so v nedeljo hudo pretepli v prestolnici Harare in je zaradi počene lobanje zdaj na opazovanju v bolnišnici. Tsvangirai, ki vodi opozicijsko Gibanje za demokratične spremembe, se je skupaj s privrženci udeležil skupne molitve, saj so politični shodi že tri mesece prepovedani. Takrat ga je policija prijela, odpeljala v zapor in ga brutalno pretepla. Iz bolnišnice je Tsvangirai sporočil, naj bo nasilje nad njim navdih za opozicijski boj.

Opozorilo opoziciji
Mugabe, ki vlada že od neodvisnosti leta 1980, se ne zmeni za skrbi mednarodne skupnosti in opozarja opozicijo, da bo plačala visoko ceno, če bo še poskušala strmoglaviti oblast. 83-letni Mugabe se še ne misli tako kmalu odpovedati svojemu položaju, saj je pred kratkim namignil, da bi se lahko potegoval še za en predsedniški mandat. Predsedniške volitve so določene za prihodnje leto, vendar vse kaže, da jih bodo prestavili na leto 2010.

Afrika se sramuje Zimbabveja
Afriške voditelje je sram zaradi razmer v Zimbabveju, kjer so pretepli vodjo opozicije, tamkajšnjemu predsedniku Mugabeju pa je vseeno za njihove skrbi. Zdajšnji predsedujoči Afriški uniji (AU), ganski predsednik John Kufur, pravi, da se organizacija počuti izredno neprijetno, saj so razmere v Zimbabveju zelo sramotne.

Sam ve, da so nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo, južnoafriški predsednik Thabo Mbeki in drugi afriški voditelji obupano poskušali vplivati na potek razmer v Zimbabveju, vendar so naleteli na odločen odpor oblasti v Harareju. ZDA razmišljajo o podaljšanju prepovedi potovanja v tujino za zimbabvejske politike in zamrznitvi finančnih sredstev, k enakim ukrepom pa je Washington pozval tudi Evropsko unijo.

Iz razcveta v propad
Zimbabve, rudninsko izredno bogata država, je bil nekoč cvetoče gospodarstvo in ena najuspešnejših afriških držav, danes pa so stvari popolnoma drugačne. Leta 2000 se je Mugabe lotil nasilnega razlaščanja zemlje, ki je bila v lasti belcev, da bi popravil pretekle krivice. To je prineslo hitro gospodarsko nazadovanje in nove krivice, saj so najboljše posesti dobili visoki člani vladajoče stranke. V zadnjih letih so se razmere še poslabšale in država se ponaša z najvišjo inflacijo na svetu, ki znaša kar 1.700 odstotkov, medtem ko je stopnja nezaposlenosti 80-odstotna. Prebivalstvo trpi tudi za pomanjkanjem hrane in goriva.

Mugabe ne prizna lastnih napak in za nastale razmere krivi zahodne države, še posebej nekdanjega kolonialnega gospodarja, Veliko Britanijo. Kot borec za neodvisnost in zagovornik panafrikanizma je bil Mugabe vedno izredno cenjen med drugimi afriškimi voditelji, kar je verjetno do neke mere tudi razlog, da je iz njihovih ust slišati le malo kritik.

G. V.