Mursi si je že prislužil oznako
Mursi si je že prislužil oznako "novi faraon". Foto: EPA
Tahrir
Kairski trg Tahrir so znova preplavili protestniki. Foto: EPA

Mursi je v četrtek razglasil spremembe ustave, s čimer so vse njegove odločitve, razglasitve in zakoni dokončni, zato na njih niso mogoče pritožbe. Predsednik je tudi oklestil moč sodstva in ustavodajni skupščini namenil dva dodatna meseca za pripravo osnutka ustave, ki bi moral biti predstavljen decembra.

V petek je Mursi branil svoje odločitve in dejal, da jih sprejema po posvetovanju z vsemi. "Do zmage se ne pride brez jasnega načrta in to imam," je bil odločen predsednik pred svojimi privrženci po petkovih molitvah in se označil za branik politične, gospodarske in družbene stabilnosti.

"Delam za vse Egipčane. Ne bom pristranski do nobenega sina Egipta," so odmevale njegove besede med vzkliki podpore njegovih privržencev, ki jim je sporočil, da je država na poti v svobodo in demokracijo.

"Pred tem narodom je velika prihodnost," je še dejal predsednik, medtem ko so se v Kairu začeli zbirati njegovi podporniki in nasprotniki. Zadnji mu očitajo, da postaja novi diktator, in ga že primerjajo z njegovim predhodnikom Hosnijem Mubarakom, ki ga je odnesla ljudska revolucija.

Solzivec za protestnike
Najbolj glasen kritik predsednika so sekularne in liberalne skupine, ki so bile v prvih vrstah množičnih protestov proti Mubaraku, do katerih je bila Muslimanska bratovščina, iz katere prihaja Mursi, na začetku zadržana in se je šele pozneje pridružila ljudski vstaji s središčem na osrednjem kairskem trgu Tahrir.

Mursijevi nasprotniki so se v petek zbrali na Tahrirju, kjer so organizirali shod proti "novemu faraonu". Pridružila naj bi se jim tudi vidna člana opozicije, nekdanji prvi mož Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradej in nekdanji predsednik Arabske lige Amr Musa.

Policija je uporabila solzivec proti protestnikom, ki so bili namenjeni do Tahrirja. Poročajo o treh ranjenih.

Protesti so se razširili po vsej državi. Tarča protestnikov so bili prostori Muslimanske bratovščine v treh različnih mestih, Suezu, Port Saidu in Ismailiji. Medtem so se podporniki Mursija zbrali pred predsedniško palačo v severnem delu Kaira, da bi mu izrazili podporo. V Aleksandriji so se spopadli privrženci in nasprotniki Mursija.

Iz protesta nad Mursijevo odločitvijo je odstop napovedal predsednikov krščanski svetovalec Samir Morkos. "Za odstop sem se odločil, ker me predsednik in njegov urado teh odredbah nista obvestila, preden so bile razglašene," je pojasnil Morkos.

Mursi razdelil Egipčane
Mursi razdelil Egipčane