Po devetih letih se Mušaraf poslavlja od oblasti. Foto: EPA
Po devetih letih se Mušaraf poslavlja od oblasti. Foto: EPA
Pakistanski vojak
Pakistanska vojska se v odročnih predelih države bolj ali manj uspešno bojuje z islamskimi skrajneži. Foto: EPA
Odstop predsednika Mušarafa

Tesen zaveznik ZDA v boju proti terorizmu je bil v zadnjem letu in pol tarča številnih kritik, po porazu na parlamentarnih volitvah februarja letos pa se je znašel v še večji politični osami. "Potem ko sem proučil razmere in se posvetoval s svetovalci in političnimi zavezniki, sem se odločil, da odstopim," je dejal 65-letni general. Ob tem je dodal, da svojo prihodnost prepušča v roke pakistanskega ljudstva, in zanikal vse obtožbe, ki jih je opozicija izrekla proti njemu.

"Niti ene od obtožb ni mogoče dokazati, saj nisem ničesar delal v svojo korist, pač pa v korist Pakistana," je dejal in poudaril, da je Pakistan pod njegovo oblastjo postal na svetovnem zemljevidu pomembna država, v kateri vladajo red, mir in demokracija ter spoštovanje človekovih pravic. Vladna koalicija, ki jo vodi stranka ubite nekdanje premierke Benazir Buto, je pretekli teden napovedala zahtevo po odstopu Mušarafa.

Nasprotniki Mušarafu očitajo, da je izdal islam, ko se je uklonil ameriškemu pritisku in "presekal" pomoč talibanskim upornikom po 11. septembru 2001. Sam je vsezkozi verjel, da je s tem rešil Pakistan. Ameriška vlada je pakistanskim oblastem do zdaj dala več kot 11 milijard dolarjev za pomoč proti Al Kaidinim bojevnikom, s katerimi so bili najhujši boj na meji z Afganistanom. Zavezništvo z ZDA je Mušarafa stalo priljubljenosti v domovini in posledično pripeljalo do njegovega sestopa z oblasti.

Bush hvaležen zavezniku Mušarafu
Ameriški predsednik George Bush je dejal, da je Mušarafu hvaležen za njegove napore pri demokratični tranziciji Pakistan in tudi za njegovo zavezanost v boju proti Al Kaidu in skrajnim skupinam. Bush je ob tem dejal, da je zavezan k močnemu Pakistanu, ki bo nadaljeval krepitev demokracije in se bojeval proti terorizmu. ZDA so Pakistanu obljubile, da mu bodo še naprej pomagale v boju s skrajneži.

Indijo skrbi morebitna šibka pakistanska vlada
Previdnejša je bila v odzivu na Mušarafov odstop dolgoletna pakistanska nasprotnica Indija, ki je prav z zdaj že nekdanjim pakistanskim predsednikom začela mirovne pogovore. Ti so v zadnjih letih umirili napetosti med jedrskima silama, ki sta se zapletli že v tri vojne in nekaj manjših konfliktov. Indija se najbolj boji šibke pakistanske vlade, ki ne bi imela nadzora nad vojsko in vplivnimi tajnimi službami, ki so po mnenju New Delhija v največji meri odgovorne za teroristične napade na indijskih tleh.

K. T. / G. V.

Odstop predsednika Mušarafa