Egipčani zahtevajo, da se vojska, ki državi vlada po padcu Hosnija Mubaraka, odpove oblasti. Foto: Reuters
Egipčani zahtevajo, da se vojska, ki državi vlada po padcu Hosnija Mubaraka, odpove oblasti. Foto: Reuters

Na novinarski konferenci je Mursi tri ure zatem, ko so se generali odzvali na zahteve islamističnega gibanja, naj spremenijo svoje različne nedavne odločitve, skušal pomiriti naraščajoče napetosti in zatrdil, da nima nobenih težav z vojaškim svetom, saj je "domoljuben", in da se ne strinja le z njegovimi zadnjimi odločitvami.

Vojska si je prilastila velik del oblasti
Mursi prav tako ni ponovil trditve, da je slavil na predsedniških volitvah, ki jo je izrekel kmalu po volitvah. Vojska je sporočila, da je bila njegova razglasitev zmage preuranjena in da je sprožila delitve. Mursi je sicer znova pozval k takojšnji razglasitvi uradnega volilnega izida, ki naj bi bil po besedah predstavnikov volilne komisije znan v dnevu ali dveh.

Vojska je prejšnji teden sprejela več ukrepov, s katerimi si je vzela še večjo oblast v Egiptu, med drugim je močno okrnila pristojnosti predsednika države in razpustila parlament, zaradi česar je naletela na ostre kritike. Na ulicah Kaira so se znova zbrali protestniki in od vojske zahtevali, da razglasi uradne izide predsedniških volitev in preda oblast civilnemu, demokratično izvoljenemu predsedniku. Vojska svoje odločitve zagovarja in je prisegla, da bodo ostro opravili z grožnjami stabilnosti.

Oba kandidata prepričana o zmagi
Tudi danes so se v središču Kaira, na trgu Tahrir – simbolu upora proti nekdanjemu dolgoletnemu egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku – znova zbrali številni protestniki. Pozive Muslimanske bratovščine k protestom po petkovih molitvah so podprli islamisti, sekularne skupine in skupine mladih. Klerik, ki je vodil molitev na Tahrirju, je dejal, da je Mursi jasni zmagovalec volitev.

O zmagi je sicer prepričan tudi drugi kandidat, ki se je uvrstil v drugi krog volitev, nekdanji premier v času Mubaraka Ahmed Šafik.