Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani je pod Mussomelijem resnično zaživelo z vrsto dogodkov, prireditev in sponzorstev, ki so se jih lotili. Foto: BoBo
Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani je pod Mussomelijem resnično zaživelo z vrsto dogodkov, prireditev in sponzorstev, ki so se jih lotili. Foto: BoBo
Mussomeli ob prihodu na Brnik s soprogo in sinom, ki sta ga posvojila na Filipinih, kjer je on vrsto let služboval, gospa Mussomeli pa se je tam rodila. Foto: BoBo
Veleposlanik v svoji pisarni na Prešernovi - protestniško sporočilo "Mussomeli raus!" na sliki desno. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mussomeli je ponosen, da je več časa v Sloveniji preživel z običajnimi ljudmi kot pa s politiki. Foto: BoBo
Še zadnje srečanje s sedmo silo ... Foto: MMC RTV SLO
... med katerim je ostal zvest samemu sebi (in obutvi oz. pomanjkanju le-te). Foto: MMC RTV SLO
Levica mu je pogosto očitala preveliko simpatiziranje z desnico. Foto: MMC RTV SLO
Brent Robert Hartley
Mussomeli Brenta Hartleyja pozna še iz časov, ko ga je uvajal v Egiptu; z njim je imel poglobljene pogovore o Sloveniji, političnih temah, gospodarskih pomislekih in podobno, kaj dosti nasvetov pa mu ne bi dajal, saj meni, da je vsak veleposlanik zgodba zase in mora najti svojo pot v državi službovanja. "Sovražim, kadar hočejo predhodniki svojim naslednikom govoriti, kako naj počnejo stvari," je še dodal. Foto: www.state.gov
22. januarja od 16.00 do 19.00 ima edino poslovilno zabavo - odprta vrata za vse svoje slovenske prijatelje na Facebooku (pa tudi tiste, ki to niso in ki bi mu samo radi v obraz kaj zabrusili ali "vrgli opeko v glavo"). Foto: Facebook Josepha Mussomelija
Novinarji so bili, razen v dveh izjemah, kot pravi, do njega vedno fer in profesionalni, problem po njegovem bolj leži v lastnikih medijev in njihovi politični oz. ideološki agendi, pri čemer ne dajejo prednost poročanju dejstev, ampak propagiranju lastne ideologije - tako na levi kot na desni. Foto: MMC RTV SLO

"Res! Po hiši lahko vidite škatle, z ženo pakirava, odletim 31. januarja," je zatrdil v gromkem smehu Mussomeli, za katerega je bilo mesto veleposlanika v "na videz popolni in neproblematični" Sloveniji zadnje. 62-letni Newyorčan se namreč 1. aprila - "na dan norcev" - upokojuje. Kar sicer ne pomeni, da bo v Washingtonu samo srebal litre slovenskega vina, ki ga jemlje s seboj, saj si že ogleduje univerze, na katerih bi lahko predaval - diplomacijo, od vseh predmetov, kot se nasmehne.

Mussomeli dobro ve, da ga slovenska javnost nikdar ni imela za diplomatskega - vsaj v klasičnem pomenu besede ne. In pri veleposlaniku, ki je pri nas zdržal štiri leta - in štiri slovenske vlade -, v tem času pa šel sedmi sili zelo na roke s svojimi udarnimi izjavami, vse do konca nismo nikdar zares vedeli, koliko njegovih "verbalnih spodrsljajev" je bilo zares zarečenih, koliko pa dobro premišljenih provokacij, s katerimi je skrbel, da je ostajal vidna politična figura pri nas.

"Mussomelija za premierja," smo tako lahko večkrat prebrali med komentarji na njegovem zelo odprtem Facebooku, ki ga je s pridom uporabljal za spoznavanje slovenske nravi. Pa naj si je šlo za prostaške pozive, naj spiz**, ali pa za poveličevalne hvalnice nedvomno nekonvencionalnemu diplomatu, ki je marsikomu v Sloveniji stopil na žulj.

Polarizajoča osebnost
In čeprav je moral na zagovor na zunanje ministrstvo v svojem stažu "samo" dvakrat, ni skrivnost, da je Mussomeli polarizajoča osebnost, ki si je s svojim glasnim (in pogostim) izražanjem mnenja, ki so ga nekateri razumeli kot šolanje Slovencev, ob poplavi negativnih spletnih komentarjev nabral tudi nekaj političnih nasprotnikov. A, kot je Mussomeli tudi svetoval svojemu nasledniku, poklicnemu diplomatu Brentu Hartleyju, ki v Ljubljano prihaja 5. februarja, si tega ne smeš jemati k srcu in ne smeš jemati osebno - sicer lahko kar odideš.

In če lahko kaj priznavamo Mussomeliju, je to, da se je svojih načel neomajno držal in ostal zvest svojemu značaju. V svoji pisarni na veleposlaništvu ima na vidnem mestu obešen napis, izraz slovenske protestniške ljudske volje: "Mussomeli, raus!", vse do zadnjega je standardne diplomatske puhlice o lepi pokrajini in odličnem vinu mešal s precej manj standardnimi kritikami Slovenije, novinarje pa nas je tudi na zadnjem srečanju (začinjenem z nekaj medmeti na "f") sprejel - bosonog.

"Živeti tu je bilo krasno, z veseljem bi še ostal, samo ne kot veleposlanik. To je bilo precej težje, kot so mi obljubljali," je dejal Mussomeli med streženjem ženinih čokoladnih piškotov, ob tem pa še izdal, da si gresta prihodnji teden ogledovat nepremičnine ob slovenskem morju. Ker se vidi, da bi lahko živel tu. "Slovenija te zasvoji. V celi diplomatski karieri se nikjer nisem počutil tako dobro kot tu," pravi.

Umetnost prilagajanja
Ob tem je treba poudariti, da je Mussomeli v Slovenijo prišel po službovanju v takih državah, kot so Egipt, Filipini, Šrilanka, Maroko, Bahrajn, Kambodža in Afganistan, in sam priznava, da se morda ni najbolje prilagodil na prvo državo, ki ne sodi v "tretji svet". Da je imel drugačen pristop do diplomacije in interakcije ter da je potreboval kar nekaj časa, da se prilagodi, pa tudi, da se slovenska javnost in mediji prilagodijo nanj.

V teh štirih letih je Sloveniji tako, denimo, očital, da je svojo neodvisnost dobila na prelahek način, krcal je slovenske medije, Janeza Stanovnika je po tistem njegovem udrihanju čez "hlapce" v Dražgošah odpravil kot "starega moža" (danes priznava, da ga je tisti napad Stanovnika in nekaterih politikov vseeno malce bolel), zameril se je Jankoviću, pa Türku (po drugi strani Pahorja označuje za domoljuba, "najboljšega slovenskega politika" in "daleč najboljšega predsednika, kar ga lahko imate"), hkrati so letele nanj kritike zaradi vmešavanja v volilni boj leta 2012, pa zaradi preagresivnega lobiranja za povojno spravo in neprimernega komentiranja primera Patria, kar so nekateri razumeli kot podporo desnici.

Vlagatelji raje na Češko, v Srbijo
Za vse to se ne opravičuje in vztraja, da bistva svojih izjav ne bi spremenil, da pa bi lahko kaj povedal "jasneje, manj humorno, na bolj prefinjen, mehkejši način, da ne bi razburil toliko ljudi in da ga ne bi bilo tako lahko napačno razumeti".

"Mislim, da je pomembno, četudi se nekateri diplomati z mano ne strinjajo, da si pošten do ljudi, da jih imaš za sebi enake in nisi do njih pokroviteljski," je dejal, pri tem pa se zadržal toliko, da ni hotel pred mikrofonom povedati, ali misli, da se bo Cerarjeva vlada v nasprotju s prejšnjimi ohranila štiri leta. Ne skriva pa, da nestabilna slovenska politika (in neusklajeni pogledi na privatizacijo) ne koristijo ameriškim interesom.

"Washington mi je pred odhodom, ko je Slovenijo predstavil kot v bistvu popolno deželo, brez kakršnih koli težav ("110-odstotno so se motili! Pač, tipični birokrati, radi mižijo, ko imaš tako stabilno državo, zakaj bi iskal napake."), dal samo en napotek - osredotoči se na posel," razlaga Mussomeli, ki si med šest svojih neuspehov na mestu veleposlanika šteje prav to, da mu ni uspelo zbuditi več zanimanja ameriških podjetij (in nasprotno - da Slovenije ni dovolj odprl za tuje trge). "Na papirju se zdi Slovenija idealna za naložbe - v praksi pa bodo šli vlagatelji raje na Češko, Slovaško in v Srbijo, kjer so bolj odprti, gostoljubnejši in z manj peklensko birokracijo."

Slovenci skeptični do ZDA
Kot neuspeh si šteje tudi, da mu ni uspelo, da bi Slovenci gledali bolj pozitivno na Ameriko. Seveda, priznava, da si tudi ZDA pogosto z nespametnimi in arogantnimi potezami ne delajo uslug na tem področju (pri tem izpostavlja napad na Irak), a po štirih letih in neštetih sklenjenih prijateljstvih se zdi, da slovenska nenaklonjenost do ZDA (in, po drugi strani, proruska naklonjenost, ki jo zaznava pri nas) zanj ostaja ena večjih skrivnosti (po lanski anketi U. S. Global Leadership Projecta se je Slovenija uvrstila med 10 držav, ki najmanj odobravajo ZDA).

"Slovenski mediji so kot Fox News za levičarje," pripomni in pove, da je malce zbegan, zakaj vlada v Sloveniji, eni trdnejših ameriških zaveznic, toliko večja nastrojenost proti ZDA, kot denimo na Poljskem ali Češkem ("vaši nekdanji komunistični kolegi"), pri čemer delno krivi tudi vzgojo in šolski sistem, ki da sta ustvarila "zanimiv" protiameriški vidik. Morda mu na tej točki njegova pronicljivost, ki je sicer zelo opazna pri analizah, denimo islamske problematike, malenkost odpove.

Ubogljiva država?
Med svoje neuspehe si šteje še nekatere točke, ki v resnici niso ne skrb ne pristojnost ameriškega veleposlanika - gospodarske reforme, denimo. Pa tako opevana sprava (tu sicer priznava, da je vzdušje postalo v tem času bolj odprto in da sprava "ni več umazana beseda" ali tabu, da pa prav blizu še ni).

In obravnava manjšin, kot so Romi, izbrisani ali muslimani. Na vprašanje MMC-ja, ali so ZDA resnično tako zgledni model obravnave manjšin, še zlasti ob vsem, kar se dogaja po Fergusonu, da bi lahko delile nasvete, pa: "Ne, v ZDA je položaj v mnogih pogledih grozen (smeh). Če bi bil idealen, ne bi imeli ponuditi kaj dosti nasvetov. Gremo skozi enake težave in v nekaterih pogledih so naše težave hujše. Vsaj glede nasilja. Ampak mislim, da prav zato, ker imamo podobne težave, se lahko razumemo in si morda pomagamo."

"Zavezniki ste in v našem sebičnem interesu je, da ste stabilna in odprta država. In če obstaja grožnja vaši stabilnosti, odprtosti, strpnosti ali demokratičnosti, to predstavlja grožnjo tudi za nas."

Pa je v Washingtonu ta zaveznica Slovenija obravnavana tudi kot "ubogljiva" država"? "Ubogljiva, joj, kako grozna beseda, še za svojega psa je ne uporabljam! Ne, mislim, da Slovenije ne bi dal med deset najubogljivejših ameriških zaveznic, ampak to je zdravo. To pomeni, da je močnejša zaveznica. Ker različna mnenja so dobra. Zavezniki bi se morali tudi ne strinjati. Ključno je samo sodelovanje in iskanje poti naprej."

Mussomelijeva era
S čim torej skleniti Mussomelijevo ero? Ero, v katerem mu morda kljub spretni ameriški taktiki (osebni pristop, prirejanje koncertov, organiziranje dogodkov in zakusk ...) ni uspelo osvojiti "src in glav" Slovencev, kot temu pravijo Američani? Da je sicer okrepil podobo Amerike med Slovenci, a je ni izboljšal.

Morda, kot dopušča tudi sam, je celo bolj škodil ameriškemu ugledu pri nas, ali pa vsaj ni zares nikdar popolnoma razumel našega kompleksnega zgodovinsko-političnega ozadja. A v poplavi diplomatov, ki medije hranijo s praznimi šablonskimi floskulami, je Joseph Adamo Mussomeli nedvomno izstopal. To mu bodo verjetno morali priznati tudi kritiki.


Mussomeli o ...
- Grčiji in morebitni nevarnosti za evrsko območje ob zmagi Sirize
("Če bodo šli predaleč, bodo morali iz evrskega območja, posledic takega dejanja pa ne ve nihče. Ampak za to bi potrebovali ogromno (nespametnega) poguma.")
- "Slovenski Sirizi" - Združeni levici ("Nisem zaskrbljen nad njenim vzponom, ker je zelo lahko biti v opoziciji, lahko je kritizirati in biti junaški in govoriti tisto, v kar verjameš, ko te ne čakajo posledice in nisi odgovoren za nič. Če pa bi ZL zmagal, bi v bistvu vodil politiko kot jo vlada danes - ali pa bi morali oditi iz EU-ja. To sta edini izbiri. Če pa bi ZL Slovenijo res pripeljal iz EU-ja, potem bi pa to kazalo na pravi pogum - a ne pameten pogum.").
- Kandidaturi Danila Türka za generalnega sekretarja ZN-a: "V Washingtonu se še zdaleč niso odločili o podpori kateremu od kandidatov." Slovenija je sicer po njegovem mnenju idealna kandidatka za položaj (majhna, ne ustrahuje, dobri odnosi z Zahodom in Vzhodom ...), glede Türka pa pravi, da so se "nekateri najbolj modri ljudje - premier, zunanji minister - v državi odločili, da ga podprejo". "Proti temu ne morem, zato bom raje tiho," je dejal, a dodal, da še ni srečal ameriškega diplomata, ki ne bi bil prepričan, da je bil Türk v času, kot je deloval v ZN-u, odličen. "Vsi, ki jih poznam, so bili navdušeni nad delom z njim. To mu govori v korist."
- Svojem nasledniku Hartleyju: "Je prijazen, vljuden, bolj evropski (v nasprotju z mano je služboval večinoma v Evropi), intelektualec in bolj zadržan od mene. Povedal bo iste stvari, ampak na način, s katerim se morda ne bo zameril toliko Slovencem." Na naše vprašanje, kaj bo Hartleyjeva prioriteta pri nas, pa pravi, da gospodarska reforma, ki bi lahko vodila v več priložnosti za ameriška podjetja.
- Neodvisnosti slovenske zunanje politike: "Slovenija je del EU-ja in Nata, ob tem pa ima samo dva milijona prebivalcev, zato se od nje ne more pričakovati, da bi imela popolnoma neodvisno zunanjo politiko (še ZDA tega ne more). Slovensko zunanjo politiko pač narekujejo zavezništva, svojo pot bi na neki točki lahko ubrala zgolj glede kakšnih obrobnih tem, kot je neodvisnost Palestine. Tako, da malo sočustvujem, ker vaša zunanja politika je v bistvu že razvita, (ne glede na vlado)."
- Slovenskem pravosodnem sistemu: "Težava ni v sposobnosti sodnikov, ti so povečini zelo usposobljeni, ampak majhnosti države in močnih ideoloških prepričanjih, zato ni zaupanja v sodnike. ZDA so stare 200 let, vaša država komaj 20, ljudje pa imate intimnejši odnos. Verjamem, da se sodniki trudijo biti objektivni, ampak v taki družbi, kjer se sumničavost o nepristranskosti in neobremenjenosti z ideološkimi prepričanji pojavljajo na obeh straneh, je to težko. Premalo let imate, premalo precedensov, da bi ljudje lahko jemali resno vrhovno sodišče."
- Slovenskih medijih in nastrojenosti do ZDA: "Zdi se nam, da v slovenskih medijih vlada nastrojenost do ZDA. V njih skoraj patološko vlada neka predpostavka, da je vse, kar naredijo ZDA, zlobno in zlohotno. Najboljši primer za to je Libija - če ne napadeš, si na udaru, če napadeš, si na udaru. Ne moreš zmagati. ZDA bi lahko razdeljevale brezplačno cepivo proti eboli, pa bi slovenski mediji trdili, da to počnejo zato, ker se hočejo okoristiti."
- "Intrigantnem" proruskem nagnjenju Slovencev: "Zdi se, kot da bi bili še vedno del Sovjetske zveze. Kot da ne dojamejo, da je v Moskvi bolj desničarska vlada - zatirajo geje, zatirajo Pussy Riot ... To so navadno teme, do katerih ima levica veliko simpatij, a ko gre za Rusijo, hočejo to vedno videti kot žrtev. Do neke mere sicer lahko simpatiziram s tem, Rusi so legitimno zaskrbljeni za svoje meje in varnost, Zahod pa bi moral na tem področju storiti več, da jih pomiri, ampak da bi bili Rusi "dobri fantje" v Ukrajini, je pa malce noro. Ampak toliko Slovencev kar samodejno verjame vsemu, kar pride iz Moskve, da je nepojmljivo."
- Pariških napadih in problematiki skrajnega islama: "Mislim, da se na to temo motita tako desna kot leva stran. Desničarji te napade izkoriščajo, da bi predstavili muslimane kot neko nižjo vrsto ljudi in razdelili javnost. Polovico svojega življenja sem preživel z muslimani in lahko rečem, da so eni najbolj krasnih ljudi, kar sem jih spoznal - iskreni, pošteni, trdo delajo, zanesljivi ... Po drugi strani pa levičarji tudi nakladajo neumnosti, ko mislijo, da ni razlik med islamskim fundamentalizmom in drugimi tipi. Vsi se strinjamo, da zaradi satire ne bi smel nihče umirati, a za veliko muslimanov svoboda izražanja preprosto ni tako visoko na lestvici vrednot kot spoštovanje veroizpovedi. In to moderni, zahodni um težko razume."
- Volitvah v ZDA:
"Vsakemu republikancu bo težko. Demokrati bi morali izbrati svojega kandidata res nespametno, da bi izgubili, in Clintonova to ni - čeprav je osebno ne maram. Republikanci bi lahko zmagali s pomikom na sredino, če bi naredili nekaj pametnega, kar pa ne bodo. Zadovoljiti morajo namreč svoje konservativce, ki odločajo o nominacijah, ampak s tem si ne bodo pridobili volivcev." Na vprašanje MMC-ja, ali to, da ne misli voliti Clintonove, dejansko pomeni, da sploh ne bo volil, pa: "Da, to bo psihološko zame grozno, ker vedno volim. Lahko pa, da bom volil za kandidata tretje stranke. Ali pa me bo (proclintonovska) asistentka prepričala, naj vseeno volim Clintonovo. Ampak trenutno mi ni všeč noben kandidat ne na eni ne na drugi strani."