Koroški Slovenci Kaiserja, ki se mu obeta drugi mandat, ocenjujejo kot pozitivno usmerjenega do manjšine. Foto: BoBo
Koroški Slovenci Kaiserja, ki se mu obeta drugi mandat, ocenjujejo kot pozitivno usmerjenega do manjšine. Foto: BoBo
Peter Kaiser
Kaiser med predvolilnim nastopom v kraju Kerschdorf. Foto: Reuters
Nanti Olip
Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip je izid ocenil kot izreden uspeh za SPÖ. Foto: BoBo
Na volitvah na Koroškem zmagali socialdemokrati

V času Kaiserjevega zadnjega mandata so na avstrijskem Koroškem sprejeli novo ustavo, s katero so odpravili t. i. proporc, prvič pa je bila v ustavi omenjena tudi slovenska manjšina. Koroški Slovenci ga ocenjujejo kot pozitivno usmerjenega do manjšine. Kaiserjev zdaj že odrasel sin, ki je prav tako politično dejaven, se je med drugim šolal na Slovenski gimnaziji v Celovcu.

Kaiser je v prvem odzivu na izide volitev napovedal pogovore z vsemi strankami. "Zelo, zelo sem vesel nad tem sijajnim izidom," je dejal deželni glavar. Dodal je, da takšne visoke podpore ni pričakoval, pogajanja pa bo imel z vsemi strankami, ki so se uvrstile v deželni zbor.

"Volivci so izvolili pot spoštovanja, pozitivnega sožitja in vzdušja, predvsem pa pot skupnega delovanja. To je za Koroško, Avstrijo in vso Evropo ter svet nekaj zelo pomembnega," je po izvolitvi za avstrijsko radiotelevizijo ORF dejala Blatnikova.

Visoko rast podpore socialdemokratom med drugim pripisuje dozdajšnjemu delu glavarja Kaiserja (SPÖ), ki je deloval tudi v prid slovenski manjšini. "Poleg tega je slovenščina prvič do zdaj zapisana v ustavi. To so premiki, ki se morajo nadaljevati," je prepričana Blatnikova.

Svobodnjaki drugi, Zeleni izpadli
Na drugo mesto so se z 22,5 odstotka podpore uvrstili svobodnjaki. Tretja je ljudska stranka s 16 odstotki. Vstop v deželni zbor je uspel še stranki Team Koroška, Zeleni in Neos pa so ostali zunaj.

V primerjavi s prejšnjimi volitvami leta 2013 so vse prve tri stranke povečale podporo med volivci - socialdemokratom (SPÖ) pod vodstvom glavarja Petra Kaiserja se je podpora povečala za deset odstotnih točk, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

SPÖ bo v novem celovškem deželnem zboru s 36 mandati imel 17 poslancev, svobodnjaki devet, ÖVP sedem in Team Koroška tri. V primerjavi z volitvami pred petimi leti bodo imeli socialdemokrati tri poslance več, enako velja za svobodnjake.

Koroški Slovenci zadovoljni
Podpredsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Nanti Olip je izid ocenil kot izreden uspeh za SPÖ. Menil je, da jim ga je uspelo doseči tudi na račun nizke podpore manjšim strankam. To po njegovih besedah lahko pomeni, da se vračamo v politični sistem 80. let preteklega stoletja.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm je dejal, da je rast podpore SPÖ pričakoval, vendar ne tolikšne. Izvolitev Blatnikove, ki je tudi članica ZSO-ja, je označil za pozitiven znak. Tudi sicer je z izidom zelo zadovoljen, saj po njegovih ocenah kaže na to, da avstrijska Koroška postaja "normalna dežela, ki jo vodi umirjen politik s kulturnim dialogom".

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik je izid označil za razveseljivega. "Je pa izpad Zelenih za slovensko narodno skupnost negativen, saj bi koalicija socialdemokratov in Zelenih zagotavljala kontinuiteto pri manjšinskem vprašanju," je presodil. Pričakuje sicer, da se bo sodelovanje kljub temu še naprej krepilo.

Uradne izide volitev na avstrijskem Koroškem bodo potrdili v tednu po volitvah, ko bodo prešteli še glasove po pošti in glasovnice, ki jih volivci niso oddali na svojem domačem volišču.

Na volitvah na Koroškem zmagali socialdemokrati