Pohodniki so nad AAT-jem navdušeni. Foto: Mariša Bizjak
Pohodniki so nad AAT-jem navdušeni. Foto: Mariša Bizjak


Čeprav je Avstrija v primerjavi s Slovenijo z vidika ponudbe v turizmu dražja povprečno za 20 odstotkov, vse več slovenskih gostov tudi pozimi odhaja na dopust čez severno mejo. Največ na avstrijsko Koroško, kjer so imeli lani v zimski sezoni 3,4 milijona prenočitev.

Avstrija na področju turizma dosega rekorde. Lani so ustvarili 143 milijonov prenočitev. Smernice kažejo, da se vse več domačih turistov odloča dopust preživeti doma. Varnostni položaj v Evropi in begunska kriza sta tudi pri naših severnih sosedih močno preusmerila turistične tokove. Izjema je avstrijska Koroška. Koroški zimski turizem živi pretežno od gostov iz Nemčije, Italije in Nizozemske, medtem ko Korošci raje izberejo Slovenijo, je povedal direktor Kärnten Werbunga Christian Kresse. In kako je z obiskom slovenskih gostov na avstrijskem Koroškem?
"Slovenskih gostov, še posebej dnevnih, je na avstrijskem Koroškem vedno več. Našteli smo približno 23.000 gostov iz Slovenije v zimski turistični sezoni, ki ustvarijo 83.000 prenočitev, kar je primerljivo s preteklimi leti," je izjavil Kresse.
Slovenija in avstrijska Koroška skupaj razvijata kar nekaj turističnih produktov. "Če samo omenim Alpe Adria trail, skupni projekt med Slovenijo, avstrijsko Koroško in Furlanijo - Julijsko krajino, ki se uvršča med najboljše tovrstne produkte na svetu. Pa tudi dravsko kolesarsko pot, ki poteka od južne Tirolske prek vzhodne Tirolske, avstrijske Koroške do Slovenije."
Največji poudarek dajejo smučarskemu turizmu, ta pa najbolj zanima tudi slovenske turiste.