Nesreča se je zgodila na gori Mannlkarscharte blizu priljubljenega letovišča Zell am See. Foto: Pixabay
Nesreča se je zgodila na gori Mannlkarscharte blizu priljubljenega letovišča Zell am See. Foto: Pixabay
Alpe
Alpinisti so umrli, ker naj bi enemu od njih spodrsnilo, za sabo pa je v navezi potegnil še druge. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Hudi alpinistični nesreči v Avstriji in Italiji

Nesreča na 2813 metrov visoki gori Mannlkarscharte blizu letovišča Zell am See se je zgodila, ko je enemu izmed alpinistov zdrsnilo na zaledenelem strmem pobočju, s seboj pa je v globino potegnil še druge člane naveze.

Kot je novinarjem pojasnil vodja reševalne operacije Martin Reichholf, je skupina drsela 200 metrov po ledeni in skalnati strmini, nato pa padla čez pečino. Reichholf je opozoril, da je bil na območju do pred kratkim ledenik, zato se pobočje pogosto kruši.

Nesrečo je prva opazila skupina planincev, ki je bila od 30 do 50 metrov za skupino, ki je padla v globino. Dva od plezalcev naj bi po navedbah očividcev skušala ustaviti navezo s cepini, a jima ni uspelo.

V reševalni akciji je po besedah vodje reševalcev Rdečega križa Antona Voithoferja sodelovalo pet helikopterjev. Poškodovanega planinca, ki je v kritičnem stanju, so prepeljali v bolnišnico v Schwarzachu.

Do zdaj so identificirali enega od ponesrečencev, 34-letnega Nemca iz Bavarske. Reševalci zato domnevajo, da so vse smrtne žrtve in tudi preživeli nemški državljani.

Gre za najhujšo nesrečo v avstrijskih gorah letos.

Gorska nesreča tudi na severu Italije
Na gori Presanella na severu Italije se je danes dopoldne ponesrečila skupina planincev. Dva sta umrla, sedem jih je poškodovanih, potem ko se je strgala njihova vrv in so padli v globino, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA. Na kraj nesreče so reševalci prispeli z več helikopterji.

Po poročanju agencije ANSA so planinci iz italijanskega mesta Brescia, okoliščine nesreče pa še niso znane.

Hudi alpinistični nesreči v Avstriji in Italiji