Reaktor v Doelu je pred morebitnim zaprtjem. Foto: EPA
Reaktor v Doelu je pred morebitnim zaprtjem. Foto: EPA

Belgijska zvezna agencija za jedrsko varnost AFCN je v sredo sporočila, da bo jedrski reaktor Doel 3 ostal zaprt do 31. avgusta. Reaktor stoji okoli 25 kilometrov severno od Antwerpna.

"V najslabšem primeru" v agenciji razmišljajo celo o morebitnem trajnem zaprtju še drugega jedrskega reaktorja blizu mesta Liege na jugu države.

Oba reaktorja je namreč izdelalo zdaj že nekdanje nizozemsko podjetje Rotterdam Drydocks, iz katerega je prišlo še deset jedrskih reaktorjev v ZDA, po dva v Nemčiji, na Nizozemskem, v Španiji in v Švici ter po eden v Argentini in na Švedskem.

Evropska komisija je ob odkritju v Belgiji ocenila, da bi bilo treba po vsej Evropski uniji izvesti preizkuse jedrskih reaktorjev, vendar je končna odločitev o tem v rokah posameznih držav. Bruselj lahko namreč daje samo priporočila.

Tiskovna predstavnica evropskega komisarja za energijo Marlene Holzner je pojasnila, da končnih rezultatov t. i. stresnih testov evropskih jedrskih elektrarn, ki so jih odredili po nesreči v japonski Fukušimi marca lani, še ni.

Preložili so jih zaradi pomislekov, da "vseh tipov reaktorjev niso testirali na terenu". Od skupno 147 reaktorjev v EU-ju so jih doslej stresno testirali le 38.