Bled bo gostil že šesti strateški forum. Foto: BoBo
Bled bo gostil že šesti strateški forum. Foto: BoBo

Strateški forum pripravljata slovensko zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost, potekal pa bo 9. in 10. septembra na Bledu, kjer se bodo zbrali številni državniki, politiki, gospodarstveniki in različni strokovnjaki, ki se ukvarjajo s strateškimi izzivi prihodnosti.

Na šestem strateškem forumu z naslovom Moč prihodnosti bodo udeleženci zasedanja razpravljali o globalnih in regionalnih izzivih, spreminjanju razmerij moči v mednarodni skupnosti med državami in v gospodarstvu s poudarkom na hitro rastočih gospodarstvih.

Od Sredozemlja do Kitajske
Organizatorji so pripravili devet panelov, na katerih bo potekala razprava o novih oblikovalcih moči, o dogajanju in perspektivah v južnem Sredozemlju, o odnosih med Evropsko unijo in Kitajsko, Afganistanu, o prihodnosti energetike, o izzivih in prihodnosti Zahodnega Balkana, o vlogi manjših držav v mednarodni skupnosti, pa tudi o prehranski varnosti in vlogi inovacij v gospodarstvu.

Letošnja novost je t. i. Strateški forum mladih (Young BSF), s katerim želijo organizatorji pritegniti pozornost mlajšega občinstva, prihodnjih odločevalcev.

Med številnimi uglednimi gosti na konferenci bodo zunanji ministri Čila, Islandije, Kosova, Liechtensteina, Ruande in Srbije.