Žbogar je bil s temami, s katerimi se je letos ukvarjal blejski forum, zelo zadovoljen. Foto: BoBo
Žbogar je bil s temami, s katerimi se je letos ukvarjal blejski forum, zelo zadovoljen. Foto: BoBo
Gordan Jandroković in Samuel Žbogar
Ob robu foruma sta se srečala tudi slovenski in hrvaški zunanji minister. Foto: BoBo
Blejski forum – preveč in premalo

Poudaril je, da je interes za forum med slovenskimi podjetji velik, saj so stroške foruma - okoli 150.000 evrov - v celoti pokrili z denarjem sponzorjev. Dogodek, ki sta ga organizirala zunanje ministrstvo in Center za evropsko prihodnost, je tako sponzoriralo skupaj 33 slovenskih podjetij, še osem jih je bilo donatorjev.

Kaj je osrednja prioriteta ministrstva?
"To kaže, da imamo poleg Vegradov v Sloveniji tudi podjetja, ki so sposobna gledati v prihodnost in ki verjamejo v forume (...) in da imamo podjetja, ki verjamejo v gospodarsko diplomacijo ter vidijo v sodelovanju z zunanjim ministrstvom uspešno zasebno-javno partnerstvo," je na novinarski konferenci v okviru blejskega strateškega foruma dejal Žbogar.

Osrednja prioriteta ministrstva ostaja pomoč diplomacije pri iskanju novih poslovnih priložnosti in blejski forum predstavlja eno pomembnih priložnosti za promocijo domačih podjetij, znanja ter strateškega razmišljanja slovenskih poslovnežev, je poudaril.

Minister Samuel Žbogar je prepričan, da dvodnevni forum dokazuje ugled Slovenije. Udeležilo se ga je več kot 400 udeležencev iz 40 držav, med njimi "vrhunski mednarodni snovalci politike, voditelji iz zasebnega sektorja in strokovnjaki", je poudaril in izrazil mnenje, da se je forum že močno zasidral na seznam evropskih dogodkov, ki jih ni več treba posebej predstavljati, ter ga mnogi že dobro poznajo.

Minister se je srečal z vsemi najpomembnejšimi udeleženci
Kot najpomembnejše udeležence letošnjega foruma je nevedel nekdanjega ameriškega državnega sekretarja Colina Powlla, belgijskega premierja Yvesa Leterma, generalnega sekretarja Arabske lige Amra Muse in kanadskega ministra za obrambo Petra Gordona Mackaya. Izpostavil je državno ministrico na indijskem zunanjem ministrstvu Preneet Kaur, namestnika brazilskega zunanjega ministra Antonia de Aguiar Patrioto, evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika, nekdanjega španskega premierja Felipeja Gonzalesa, ki je vodil skupino za razmislek o prihodnosti EU-ja, ter namestnika generalnega sekretarja OECD-ja Richarda Boucherja. Z vsemi se je Žbogar tudi srečal.

Zadovoljstvo je izrazil tudi nad tematikami, s katerimi se je letos ukvarjal blejski forum. Ob prehodu v prihodnje desetletje so udeleženci namreč razpravljali o prihodnjih izzivih v svetu in pri tem pokrili številne teme - od vprašanja učinkovitejšega vodenja v svetu do razmislekov o vlogi EU-ja v večpolarnem svetu. Govorili so tudi o pomenu inovacij za izhod iz gospodarske krize, o Zahodnem Balkanu in njegovem povezovanju, izzivih regionalne varnosti in sodelovanja v Srednji Aziji, vodni problematiki, energetskih vprašanjih ter medmrežju.

Blejski forum – preveč in premalo