Največji uspeh na lokalnih volitvah mesec dni pred parlamentarnimi volitvami so dosegli vladajoči konservativci, laburisti so razočarani, UKIP pa je doživel hud poraz. Foto: Reuters
Največji uspeh na lokalnih volitvah mesec dni pred parlamentarnimi volitvami so dosegli vladajoči konservativci, laburisti so razočarani, UKIP pa je doživel hud poraz. Foto: Reuters
Theresa May
Premierka Theresa May poziva h glasovanju za konservativce, kar naj bi ji pomagalo pri pogajanjih z Unijo o izstopu Velike Britanije iz EU-ja. Foto: Reuters

Volivci in volivke so volili 4.851 svetnikov v 88 grofijah oziroma lokalnih svetih - vseh na Škotskem in v Walesu ter 34 v Angliji. Po doslej znanih izidih so konservativci skupno osvojili 28 lokalnih svetov in 1.896 sedežev, kar je 559 več kot na prejšnjih volitvah.

Konservativci so tako prevzeli nadzor nad 11 novimi sveti v Angliji in Walesu, število svojih predstavnikov pa so povečali tudi na Škotskem. Reuters sicer poroča, da na lokalnih volitvah volivci in volivke pogosto kaznujejo vladajočo stranko. Volilna udeležba je bila nizka.

Laburisti, ki so nad izidi volitev pet tednov pred parlamentarnimi volitvami razočarani, so osvojili devet grofij in osvojili 1.151 sedežev, kar je 382 manj v primerjavi z zadnjimi volitvami. "Naši svetniki so bili izvoljeni po vsej državi," je dejal vodja laburistične stranke Jeremy Corbyn. Izpostavil je zelo dober izid v Zahodni Angliji, priznal pa, da so nad izidi v drugih delih države razočarani.

Hud udarec za UKIP
Evroskeptična in protipriseljenska stranka UKIP, sicer goreča zagovornica izstopa Velike Britanije iz EU-ja, je za zdaj osvojila zgolj en sedež, medtem ko jih je imela v prejšnjem mandatu 146. BBC poroča, da se že širijo trditve, da stranka izgublja vpliv.

Liberalni demokrati so medtem izgubili 41 sedežev in jih imajo zdaj 439, Zeleni pa so dobili 40 sedežev oziroma 6 več kot na zadnjih volitvah.

Konservativci: Nič ni samoumevno
Konservativci opozarjajo, da uspeh na lokalnih volitvah še ne pomeni tudi uspeha na predčasnih parlamentarnih, ki bodo 8. junija. Obrambni minister Michael Fallon je tako dejal, da je izid "zelo opogumljajoč", zanikal pa je, da imajo zmago na parlamentarnih volitvah že v žepu.

Tudi premierka je dejala, da ni nič samoumevno. "Zgolj glas za konservativce na parlamentarnih volitvah bo okrepil moj položaj za dosego najboljšega dogovora o brexitu," je dejala podpornikom. Velika Britanija namreč začenja pogajanja z Brusljem o izstopu iz Unije.

Upad UKIP-a koristil konservativcem
Profesor politike na Univerzi Strathclyde v Glasgowu John Curtice je po poročanju BBC-ja dejal, da so se konservativci na volitvah odrezali najbolje vsaj od leta 2008. Kot kaže, je prav njim najbolj koristil Upad podpore UKIP-u, je dodal. Upad podpore so doživeli tudi Liberalni demokrati, ki so izgubili več kot 30 sedežev.

Laburisti medtem želijo ustvariti vtis, da izgube zanje niso tako hude. Izidi so sicer razočarljivi, vendar naj ne bili tako slabi, kot se je predvidevalo, sporočajo.

Škotska: Konservativci vse bolj priljubljeni med nasprotniki odcepitve
Torijci so na Škotskem pridobili 164 sedežev, laburisti pa so jih izgubili 133. Prvi podatki iz Škotske tako kažejo, da so konservativci napredovali na račun laburistov in vmanjši meri tudi Škotske nacionalne stranke, ki naj bi vseeno osvojila največ glasov. Kaže, da postajajo konservativci vse bolj priljubljeni med tistimi, ki nasprotujejo škotski neodvisnosti.