Szydlova je kljub prestanemu glasovanju o nezaupnici odstopila, novi premier je Morawiecki. Foto: Reuters
Szydlova je kljub prestanemu glasovanju o nezaupnici odstopila, novi premier je Morawiecki. Foto: Reuters

Syzdlova je ponudila odstop političnemu odboru vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki ga je ta sprejel, in na položaj imenoval Morawieckega, sicer zaupnika najvplivnejšega politika v državi Jaroslawa Kaczynskega. Morawickega je nato imenoval tudi predsednik Duda. 49-letni nekdanji bankir bo šel v torek še po zaupnico v parlament.

Po besedah tiskovne predstavnice stranke Beate Mazurek je sprememba na položaju predsednika vlade posledica tega, "da se spoprijemamo z novimi nalogami v zunanji in notranji politiki". Za odločitvijo o menjavi naj bi stala namera, da se vlada v večji meri osredotoči na gospodarstvo, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Pri tem računa na izkušnje Morawieckega. To naj še ne bi bil konec sprememb v vladi, nove naj bi sledile januarja.

Za Beato Syzdlo, ki sicer ostaja v vladi kot namestnica premierja, odgovorna za socialne zadeve, je na glasovanju o nezaupnici glasovalo 239 poslancev, za nezaupnico pa je bilo 168 poslancev. 54-letnica je, tako kot novi premier, politično lojalna Kaczynskemu, a v zadnjem času je bilo vse več znakov, da ne uživa njegovega popolnega zaupanja.

Po imenovanju se je Morawiecki predhodnici zahvalil za vse, kar je storila za "belo-rdečo ekipo", pri čemer je mislil na Poljsko. Program njene vlade bo, kot je zatrdil, ostal "smerokaz" tudi v njegovem mandatu in mu bo služil kot "svetilnik".

Morawiecki je bil do leta 2015 predsednik banke Zachodni WBK, nato pa je postal minister za razvoj in namestnik premierke. Lani je postal finančni minister. Zavzema se za večjo vlogo države v gospodarstvu. Gospodarsko rast pa vidi v velikih investicijah, poroča DPA.