Gorski Karabah je večinsko armenska pokrajina znotraj mednarodno priznanih meja Azerbajdžana. Foto: AP
Gorski Karabah je večinsko armenska pokrajina znotraj mednarodno priznanih meja Azerbajdžana. Foto: AP

Armenska državna varnostna agencija je v izjavi za javnost sporočila, da je skupina azerbajdžanskih vojakov skušala prečkati most čez reko Hakari, ki označuje mednarodno priznano mejo med obema državama, in na armenski strani dvigniti azerbajdžansko zastavo, a so jim armenske sile to preprečile.

Ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na navedbe azerbajdžanske obmejne straže, je poročala, da je eden od azerbajdžanskih obmejnih vojakov prejel prvo pomoč, potem ko so nanj streljali.

Omenjeni most leži na začetku koridorja Lačin, ki je zadnja in edina povezava z Gorskim Karabahom, ki ga večinoma poseljujejo etnični Armenci, a je mednarodno priznan del Azerbajdžana. Cestna povezava skozi koridor, ki jo varujejo pripadniki ruskih mirovnih sil, je zaprta za večino cestnega prometa od decembra, ko so jo blokirali azerbajdžanski prebivalci.

Zaradi spornega ozemlja Gorskega Karabaha sta se Armenija in Azerbajdžan zapletla že v dve vojni in več kratkotrajnih spopadov.

Šest tednov bojevanja leta 2020 je zahtevalo 6500 življenj, preden sta strani sklenili mirovni dogovor pod pokroviteljstvom Rusije. Državi odtlej s pomočjo Moskve, Bruslja in Washingtona iščeta trajno rešitev konflikta, vendar kljub zavezam med njima periodično prihaja do oboroženih spopadov.