V Bruslju so izrazili obžalovanje zaradi incidenta in strani pozvali k zadržanosti.

"Sabotažna skupina azerbajdžanskih oboroženih sil je streljala na avtomobil policijskega oddelka za potne liste in vizume (...), ubiti so bili trije policisti," so v nedeljo sporočile armenske separatistične oblasti v regiji.

Azerbajdžansko obrambno ministrstvo je to različico dogodkov zanikalo in dejalo, da so njene sile poskušale ustaviti vozila, ki so prevažala orožje, nato so na "azerbajdžanske vojake streljali, zaradi izmenjave ognja pa so na obeh straneh mrtvi in ranjeni". Pozneje je ministrstvo sporočilo še, da sta pri tem umrla dva azerbajdžanska vojaka.

Obrambno ministrstvo v Erevanu je te trditve označilo za absurdne in zatrdilo, da je azerbajdžanska različica dogodkov "vnaprej načrtovana provokacija po navodilih najvišjega vodstva".

V Bruslju so izrazili obžalovanje zaradi novega izbruha nasilja na območju in pozvali k preiskavi incidenta. "Vse vpletene strani pozivamo k zadržanosti, da bi preprečili nadaljnja dejanja, ki bi lahko še bolj ogrozila stabilnost v regiji in ogrozila mirovni proces," so sporočili iz urada visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja Josepa Borrella.

Armenija in Azerbajdžan sta že desetletja v sporu glede Gorskega Karabaha, za nadzor katerega sta se tudi zapletla v dve vojni. Šest tednov spopadov leta 2020 je terjalo 6500 življenj, preden sta strani sklenili mirovni dogovor pod pokroviteljstvom Moskve, ki je na območje napotila tudi svoje mirovne enote.

Državi od takrat s pomočjo Moskve, Bruslja in Washingtona iščeta trajno rešitev konflikta, a je kljub zavezam večkrat prišlo do oboroženih spopadov na spornih območjih. Po trditvah Erevana Baku od sredine decembra tudi blokira koridor Lačin, ki predstavlja edino povezavo med Armenijo in Gorskim Karabahom, zaradi česar v regiji primanjkuje hrane, zdravil in goriva.