Številni otroci, predvsem v državah tretjega sveta, so žrtve vojn, pomanjkanja in bolezni. Foto: Reuters
Številni otroci, predvsem v državah tretjega sveta, so žrtve vojn, pomanjkanja in bolezni. Foto: Reuters
Otroci po vsem svetu umirajo zaradi bolezni, ki so ozdravljive. Foto: EPA

Organizacija združenih narodov od leta 1953 na 20. november zaznamuje svetovni dan otrok. Generalna skupščina Združenih narodov je 20. novembra 1959 sprejela deklaracijo o otrokovih pravicah, na isti dan 30 let pozneje pa so sprejeli še konvencijo o otrokovih pravicah. S temi dokumenti so bili otroci opredeljeni kot imetniki posebnih pravic, države pa so zavezali k minimalnemu uresničevanju pravic in svoboščin otrok.

Unicef se bori proti smrtim
Čeprav imajo otroci z zgoraj omenjenimi dokumetni zagotovljene nekatere pravice, pa jih je veliko preveč še vedno žrtev pomanjkanja, bolezni, vojn in drugih grozot. Na Unicefu so tako letos začeli kampanjo, ki so jo poimenovali "Verjemite v ničlo", s katero hočejo vse svetovne vlade prepričati, naj pripomorejo k temu, da se bo število dnevnih otroških smrti zmanjšalo iz 25.000 na nič.

"Ti otroci ne umirajo zaradi neozdravljivih bolezni, ampak jih pokopljejo bolezni, kot so driska, pljučnica, ošpice ali malarija - bolezni, katerih zdravljenje ali preventiva stane nekaj penijev," so povedali pri Unicefu. "Neopravičljivo in nesprejemljivo je, da nemočni otroci še vedno umirajo, medtem ko ima ves svet dovolj sredstev, da jih reši," so še zapisali.

Število smrti se zmanjšuje, a to ni dovolj
Kljub grozljivim in skrb vzbujajočim podatkom je mogoče zaznati zmanjševanje števila otroških smrti. Leta 1980 je bilo na svetu 14,6 milijona otrok, ki so umrli pred petim letom starosti, kar je bilo približno 40.000 smrti na dan. Leta 1990 se je številka zmanjšala na 12,7 milijona mrtvih otrok, lani pa je ta številka znašala približno 9,2 milijona, kar pomeni, da se število mrtvih otrok kljub dolgoletnim konfliktom ter pandemijam virusa HIV in Aidsa zmanjšuje.

Unicef si prizadeva za zmanjšanje otroških smrti predvsem v državah tretjega sveta s cepljenji, zagotavljajo jim prevleke za postelje, ki preprečujejo napad komarjev, ki širijo malarijo, in k hrani dodajajo vitamin A. Cena osnovnega paketa za cepljenje, ki vključuje cepivo proti ošpicam, mumpsu, rdečkam, tetanusu in meningitisu in pripomočke za cepljenje, je približno 17 dolarjev.

B. T.