Glavni arhitekt napadov v Parizu naj bi bil 27-letni Belgijec Abdelhamid Abaaoud. Foto: Reuters
Glavni arhitekt napadov v Parizu naj bi bil 27-letni Belgijec Abdelhamid Abaaoud. Foto: Reuters
V Belgiji rojenega Abdeslama Salaha policija po napadih, v katerih sta sodelovala tudi njegova brata, policija še kar mrzlično išče. Foto: Reuters
Žrtvam so se z minuto molka danes poklonili po vsej Evropi. Foto: Reuters
Hollande: Francija je v vojni
Nadaljuje se iskanje preživelega napadalca

Na francoskem seznamu morebitnih terorističnih osumljencev je več kot 10.000 ljudi, med njimi tudi Omar Ismail Mostefai, ki se je v petek razstrelil v Parizu.

Posmrtni ostanki francoskega državljana alžirskega rodu Omarja Ismaila Mostefaija so bili prvi, ki jih je identificirala francoska policija, ki ji je do zdaj uspelo identificirati pet od sedmih ubitih napadalcev.

Medtem pa so belgijske oblasti od aretiranih sedmih ljudi, med katerimi je bil tudi Mohamed Abdeslam, terorističnih dejanj in sodelovanja v dejavnostih teroristične skupine obtožili dve osebi. Njihove identitete niso hoteli razkriti.

Salaha je sicer policija v soboto ustavila ob belgijski meji, a ga je po preverjanju dokumentov izpustila. Za osumljencem so zato oblasti razpisale mednarodno tiralico, sled do njega pa je bil v nedeljo najdeni črni seat s kalašnikovkami. Medtem je za medije spregovoril Mohamed, ki je dejal, da njegova družina ne ve, kje je Salah, in da so v mislih z družinami žrtev: "To se nas je zelo dotaknilo." Dodal je, da pri svojih bratih pred napadom ni opazil ničesar nenavadnega: "Še vedno ne vemo, kaj se je zgodilo."

Medtem je francosko tožilstvo identificiralo še dva napadalca krvavega pokola v Parizu. Gre za Sirca Ahmada Al Mohameda, ki se je razstrelil v bližini stadiona Stade de France, oblasti pa so ga identificirale na podlagi potnega lista, ki so ga našle blizu njegovega trupla, vendar ne morejo potrditi avtentičnosti dokumenta, in v Parizu rojenega Samija Amimourja, ki so ga oblasti že preiskovale zaradi terorizma.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve poudarja, da so napade organizirali v tujini, veliko vpletenih zato ni bilo na radarjih francoskih varnostnih organov. V okoli 170 racijah po Franciji pa so danes pridržali 23 ljudi in zasegli več orožja.

Odkrili enak potni list sirskega begunca
V kraju Preševo na jugu Srbije so medtem identificirali prebežnika s popolnoma enakim sirskim potnim listom, kot so ga našli ob posmrtnih ostankih enega izmed samomorilskih napadalcev v bližini stadiona Stade de France. Kot poroča srbski Blic, policija predvideva, da sta oba moška v Turčiji pridobila enak ponarejen potni list.

Grške in srbske oblasti so potrdile, da sirski potni list pripada moškemu, ki so ga kot begunca na grškem otoku Leros popisali 3. oktobra, nekaj dni pozneje pa je v Srbiji zaprosil za azil. V Srbiji so zdaj odkrili prebežnika z enakim potnim listom, pri katerem se razlikuje le fotografija. Moškega, ki je prispel s skupino prebežnikov, so pridržali v soboto. Policija domneva, da moška nista povezana in sta po vsej verjetnosti v Turčiji od iste osebe kupila enak ponarejen potni list.

Arhitekt napadov Belgijec?
Glavni arhitekt petkovih napadov naj bi bil 27-letni Belgijec Abdelhamid Abaaoud. Po navedbah preiskovalcev naj bi prav on financiral in organiziral napade v Parizu. Abaaouda imajo za "enega najdejavnejših skrajnežev" IS-ja v Siriji in velja za enega večjih krvnikov samooklicanega kalifata.

Njegovo ime je prvič začelo krožiti v javnosti ob preiskavi načrtovanih terorističnih napadov v Belgiji. Abaaoud je tudi eden izmed teroristov na seznamu najbolj iskanih v Grčiji. Osumljenec prihaja iz bruseljskega predmestja Molenbeek, istega kraja, kjer je odraščal Abdeslam Salah.

Izredne razmere, Francija nadaljuje napade
Francoski predsednik Francois Hollande je po napadih, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 129 ljudi, napovedal vojno IS-ju in že sinoči je Francija izvedla najhujše obstreljevanje na cilje IS-ja v Siriji doslej. Po navedbah obrambnega ministra so francoska vojaška letala uničila dva cilja IS-ja - poveljniški center s skladiščem orožja in vadbeni center.

Hollande, ki bo danes nagovoril oba domova francoskega parlamenta, naj bi se zavzel za podaljšanje izrednih razmer na tri mesece. Vodja opozicijskih republikancev Nicolas Sarkozy medtem zahteva zaostritev varnostne politike v državi - približno 11.000 islamistov s seznama varnostnih organov bi opremil z elektronskimi zapestnicami in poslal v hišni pripor.

Ukinitev radikalnih džamij?
Francoska vlada bo tudi v kratkem razpravljala o predlogu ukinitve radikalnih džamij. Za televizijo France 2 je francoski notranji minister Bernard Cazeneuve napovedal ukrepe, med katerimi je tudi razpustitev oziroma ukinitev mošej, v katerih pozivajo k sovraštvu. Ob tem je spomnil na obsežno povečanje sredstev za obveščevalne službe, ki sega še v čas pred petkovimi napadi. Ustvarili so dodatnih 1.500 delovnih mest in vložili dodatnih 233 milijonov evrov.

Hollande: Francija je v vojni
Nadaljuje se iskanje preživelega napadalca