Po zadnjih podatkih je v potresu umrlo okoli 150.000 ljudi. Foto: EPA
Po zadnjih podatkih je v potresu umrlo okoli 150.000 ljudi. Foto: EPA
Haiti
Otrokom na Haitiju že pred potresom ni bilo postlano z rožicami, zdaj pa se je za mnoge med njimi začela parava nočna mora. Foto: EPA

Močno dehidriranega moškega v zgodnjih 30. letih so izvlekli izpod ruševin v središču prestolnice in ga odpeljali v bolnišnico. Moški ni bil zasut od katastrofalnega potresa pred dvema tednoma, ampak dva dni pozneje ob enem izmed številnih popotresnih sunkov. Haiti je po potresu namreč streslo še najmanj 50 popotresnih sunkov.

Nazadnje so izpod ruševin v soboto potegnili 24-letnega moškega, ki je pod ruševinami preživel 11 dni. Po potresu so reševalci izpod ruševin živih potegnili 133 ljudi, še več pa so jih rešili domačini, pogosto kar golimi rokami.

V šotor tudi predsednik
Haitijski predsednik Rene Preval je mednarodno skupnost znova pozval k pošiljkam šotorov, da bi lahko začasno streho nad glavo dobilo milijon ljudi, ki so v potresu izgubili svoje domove.

Po predsednikovih besedah bi potrebovali 200.000 šotorov še pred majem, ko se bo začela deževna sezona. V šotor na travniku pred porušeno predsedniško palačo se bo preselil tudi predsednik Preval, ki je bil po potresu nastanjen v letališki zgradbi.

Haitijske oblasti načrtujejo, da bodo iz začasnih bivališč v prestolnici v šotorsko vas na obrobju mesta preselile okoli 400.000 ljudi. Vendar humanitarni delavci opozarjajo na številne težave, če bi bila taborišča prevelika, saj bi lahko prišlo ropov, posilstev in drugih kriminalnih dejanj.

Prva skrb so otroci
Najbolj ranljivi in prizadeti po potresu so otroci, ki predstavljajo kar 45 odstotkov prebivalstva. Na tisoče otrok je izgubilo svoje starše, domove, šole in vse imetje, mnogi med njimi pa so dobili tudi resne poškodbe. Zdaj so prisiljeni spati na ulicah, prosjačiti za hrano in preživljati nočne more.

"Tukaj so zdravstvene težave, težave s podhranjenostjo, psihični problemi, tukaj je seveda še strah, da bodo otroci brez spremstva postali žrtve brezvestnih ljudi, ki bi jih lahko tihotapili za posvojitve, belo blago ali hišne sužnje," je skrbi vseh povzel tiskovni predstavnik Unicefa Kent Page.

"Haitijski otroci, če ne dobijo pomoči, bodo izgubili svoje otroštvo in nedolžnost," je dejala soproga haitijskega predsednika Elisabeth Delatour Preval, ki je obljubila, da se bodo oblasti potrudile čim prej znova odpreti šole, kar pa bo kar velik zalogaj, saj je bilo v prestolnici uničenih ali poškodovanih 90 odstotkov šol.

Prva prizadevanja humanitarnih organizacij so bila usmerjena v skrb za sirote in tiste otroke, ki so bili ločeni od staršev. V torek so tako začeli oblikovati register in na teren poslali svoje delavce, ki bodo skušali popisati nemočne otroke. Tiste, ki so ostali brez staršev, bodo namestili v eni izmed treh sirotišnic v prestolnici, kjer je Unicef ustanovil začasne oskrbovalne centre.