Pod ruševinami zgradb so očitno še vedno preživeli. Foto: EPA
Pod ruševinami zgradb so očitno še vedno preživeli. Foto: EPA
Koncert za Haiti

Razglasitev o prekinitvi reševalne akcije je sicer prišla le dan po tem, ko je izraelska reševalna skupina izpod ruševin stanovanjske zgradbe v prestolnici v petek izkopala še vedno živega 22-letnega moškega in 84-letno žensko, za katero pa dvomijo, da bo preživela.


Predstavnica Združenih narodov Elizabeth Byrs je za BBC dejala, da je bila odločitev o prekinitvi iskanja "boleča", a so se tako odločili na podlagi pogovora s strokovnjaki. Čeprav bo večina reševalcev zapustila otok, bo tam še vedno ostala težka mehanizacija, ki pomaga pri čiščenju razbitin.

Reševalci zapuščajo karibski otok
Port-au-Prince vsak dan zapušča vse več ljudi. Po ocenah ameriške agencije za razvojno pomoč jih je do zdaj odšlo že 200.000. Prav toliko naj bi jih, po ocenah vlade Haitija, umrlo v potresu 12. januarja. Haitijsko notranje ministrstvo je sicer v petek potrdilo, da je potrjenih 111.000 mrtvih, kar je najbolj smrtonosen davek kakega potresa v Ameriki. Ranjenih je 193.000 ljudi. Mednarodne organizacije za tiste, ki ostajajo v mestu, iščejo primerna mesta za gradnjo šotorskih naselij.

Svetovni program za prehrano je do petka razdelil več kot 1,4 milijona dnevnih obrokov hrane, na poti pa jih je še 16 milijonov. Predstavnica Združenih narov Elizabeth Byrs je dejala, da so mednarodne reševalne ekipe rešile 132 ljudi. Umrlo je okoli 110.000 ljudi. 1,5 milijona jih je ostalo brez strehe nad glavo. V množičnih grobiščih pa so zažgali približno 75.000 trupel.

Koncert za Haiti