V Istri so v zadnjem dnevu odkrili sedem novih okužb, od tega so bili trije primeri vneseni iz tujine. Foto: EPA
V Istri so v zadnjem dnevu odkrili sedem novih okužb, od tega so bili trije primeri vneseni iz tujine. Foto: EPA

Z boleznijo covid-19 je v zadnjem dnevu na Hrvaškem umrl en moški, star 79 let, ki pa je imel že prej občutne zdravstvene težave.

"Pojavilo se je žarišče v Splitsko-dalmatinski županiji. Novookuženi so povezani s poroko v Hrvacah v notranjosti v bližini jezera Peruća. Novi primeri so tudi povezani s pogrebom v Imotskem. V Vukovarsko-sremski županiji so okuženi povezani s fantovščino, čemur je sledila poroka v Našicah," je na dnevni novinarski konferenci pokomentiral Krunoslav Capak, direktor zavoda za javno zdravstvo Hrvaške.

V bolnišnicah se zdravi 132 bolnikov s covidom-19, med katerimi je osem priključenih na medicinske ventilatorje. Od 25. februarja, ko so zaznali prvi primer, so na Hrvaškem potrdili skupno 4993 okužb z novim koronavirusom, od tega je 4099 ljudi že okrevalo. Testiranih je bilo več kot 115.700 ljudi, med njimi 1632 v zadnjih 24 urah.

Nihče od sodelavcev ministra ni v samoizolaciji

Vodja Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak je potrdil, da so na enem oddelku zunanjega ministrstva okuženi štirje zaposleni in da je nekaj njihovih kolegov v samoizolaciji. Povedal je, da nihče od bližjih sodelavcev zunanjega ministra Gordana Grlića Radmana, ki je bil v torek na obisku v Sloveniji, ni v samoizolaciji.

V hrvaškem saboru je bilo neuradno slišati, da so med okuženimi na hrvaškem zunanjem ministrstvu diplomati, ki so sodelovali pri izvedbi hrvaških parlamentarnih volitev na voliščih v Bosni in Hercegovini 5. julija. Prve okužbe z novim koronavirusom so na sedežu hrvaške diplomacije domnevno zaznali prejšnji teden.

Capak je poudaril, da sta se novi žarišči okužbe z novim koronavirusom pojavili v zaledju Splita, po poroki in pogrebu v kraju Hrvace ter v Imotskem. Štab civilne zaščite Splitsko-dalmatinske županije je danes potrdil, da so v zadnjem dnevu zaznali 26 novih okužb, kar je bilo največ med vsemi županijami.

BiH: Umrl minister za veterane Salko Bukvarević

V BiH-u je število novih okužb najvišje v enem dnevu do zdaj. Zgolj v prestolnici Sarajevo so jih po navedbah hrvaške tiskovne agencije Hina našteli 91. V Federaciji BiH-a so ob 997 testiranjih potrdili 227 primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je pet ljudi, med njimi tudi minister Federacije BiH-a za veterane Salko Bukvarević. V Republiki Srbski so na novi koronavirus testirali 675 ljudi, med njimi jih je bilo pozitivnih 136. Zaradi covida-19 so v tej entiteti umrli trije ljudje.

Srbija: 372 novih okužb, umrlo je sedem ljudi

V Srbiji se medtem razmere nekoliko umirjajo. Število obolelih s covidom-19 se zmanjšuje, manj je tudi bolnikov, ki so priklopljeni na medicinske ventilatorje – trenutno jih je 143, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. V tej državi so v zadnjem dnevu potrdili 372 novih okužb, skupno pa do zdaj skoraj 25.000. V Srbiji je za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo sedem ljudi.

V Evropi se povečuje število okužb