Poleti se napoveduje še sezonska podražitev cestnin. Foto: BoBo
Poleti se napoveduje še sezonska podražitev cestnin. Foto: BoBo

Predlog ministrstva za promet pa je tudi uvedba tako imenovane sezonske cestnine, ko naj bi bila v treh poletnih mesecih cestnina dražja za še dodatnih deset odstotkov.

Če ste doslej za cestnino od Zagreba do Splita plačali 174 kun, boste od novega leta za isto razdaljo odšteli 183 kun oziroma 1,2 evra več. V obdobju od 15. junija do 15. septembra pa še 10 odstotkov več, kar bi pomenilo 201 kuno ali podražitev za tri evre in pol v primerjavi s trenutno veljavno ceno.

Takšen je predlog hrvaškega prometnega ministrstva, ki ga morata sprejeti še Svetovna banka in pa Evropska komisija, načrt predloga pa je objavil časopis Jutarnji list. Svetovna banka je Hrvaški svetovala, naj ukine popuste za lastnike elektronskih kartic ENC, čemur se v Zagrebu želijo izogniti, saj bi takšen ukrep najbolj prizadel številne voznike v tovornem prometu.

Podražitve naj bi veljale le za avtoceste, ki jih upravlja podjetje Hrvaške avtoceste. S podražitvijo cestnine bi v blagajno na leto pospravili 10 milijonov evrov in pol več denarja.

Čeprav je hrvaški prometni minister še na začetku leta napovedoval uvedbo vinjet, so zdaj očitno v Zagrebu to idejo dokončno opustili, napovedujejo pa uvedbo avtomatskega cestninjenja, s čimer bi se skrajšale čakalne dobe na cestninskih postajah v glavni turistični sezoni.

Hrvaška podjetja, ki upravljajo avtoceste, so zelo zadolžena in morajo prihodnje leto vrniti 1,1 milijarde evrov posojil. V Hrvaških avtocestah in na prometnem ministrstvu načrtovanih podražitev niso želeli potrditi.