Za mnoge Kitajce je novo leto edina priložnost v vsem letu, da vidijo najbližje. Foto: EPA
Za mnoge Kitajce je novo leto edina priložnost v vsem letu, da vidijo najbližje. Foto: EPA

V teh dneh začenja več kot 250 milijonov kitajskih sezonskih delavcev potovanja na svoje domove. V času tako imenovanega spomladanskega praznovanja, ki se začne s kitajskim novim letom, bo potovalo najmanj 800 milijonov ljudi.

Vozovnice za vsa javna prevozna sredstva so bile razprodane že pred mesecem dni. V naslednjih dveh tednih se bodo ogromne kitajske metropole izpraznile. Finančne oblasti so, da med praznovanjem tega največjega kitajskega tradicionalnega praznika ne bi zmanjkalo denarja na bankomatih, samo v petek dale v obtok več kot 15 milijard dolarjev gotovine.

Borze bodo prihodnji teden še poslovale, vendar v zmanjšanem obsegu, kljub temu pa niso izključena morebitna nova presenečenja. Čeprav so kitajske delnice v januarju dosegle najslabše rezultate po letu 2008, ko se je začela svetovna finančna kriza, se je po podatkih oblasti samo v tem mesecu med delničarje vpisalo nekaj več kot 100 milijonov ljudi, kar je za državo, ki ima več kot 1,3 milijarde ljudi, še vedno zelo malo.

Najbolj srečni so bili v tem prednovoletnem času prebivalci pokrajine Šandung na vzhodu Kitajske, saj so v petek popoldne na plano potegnili štiri rudarje, ki so bili 36 dni ujeti v enem izmed tamkajšnjih 212 zasebnih rudnikov sadre, iz katere pridelujejo mavec. Na žalost 13 rudarjev še vedno pogrešajo.

Uroš Lipušček, Radio Slovenija