Usoda večine rudarjev, ki so ostali ujeti pod zemljo, ni znana. Foto: Reuters
Usoda večine rudarjev, ki so ostali ujeti pod zemljo, ni znana. Foto: Reuters

Tri rudarje so rešili iz rudnika v pokrajini Šandong na vzhodu Kitajske, kjer se je konec decembra zgodila nesreča, ko se je zrušil del rudnika. Pod zemljo je ostalo ujetih 17 rudarjev in za štiri od njih se je ugotovilo, da so preživeli nesrečo, za enega pa so potrdili, da je mrtev. Usoda drugih ni znana. Preživele so reševalci pretekle tedne prek ozke vrtine oskrbovali z vodo in hrano.

Rudarje so na površje pripeljali s posebno kapsulo, podobno tisti, ki so jo leta 2010 uporabili za reševanje rudarjev iz rudnika v Čilu, ki so bili pod zemljo ujeti dva meseca.

Zrušenje rudnika 25. decembra zjutraj je bilo tako silovito, da ga je zaznal celo kitajski center za spremljanje potresov. Policija je nato ukrepala proti nekaj vodilnim uslužbencem podjetja Jurong, ki ima v lasti rudnik, medtem ko so zaradi nesreče odstavili tamkajšnje partijske predstavnike. Predsednik Juronga Ma Congbo se je nekaj dni po nesreči utopil, ko je skočil v vodnjak.

Kitajski rudniki veljajo za najsmrtonosnejše na svetu, vsako leto pa je v preteklosti v rudniških nesrečah umrlo na tisoče rudarjev. V zadnjih letih se je ta črna statistika malce popravila, predvsem na račun uveljavitve strožjih varnostnih standardov.