Vse varnostne preglede na letališčih bodo ohranili, a na letalo bo mogoče nesti tekočine. Foto: EPA
Vse varnostne preglede na letališčih bodo ohranili, a na letalo bo mogoče nesti tekočine. Foto: EPA

Novo ureditev, ki naj bi dokončno začela veljati do leta 2012, je v ponedeljek v Montrealu napovedal generalni sekretar Mednarodne organizacije civilnega letalstva (ICAO) Raymond Benjamin, danes pa naj bi ICAO, Evropska unija, Zvezna letalska uprava v ZDA (FAA) in Mednarodno združenje letalskih prevoznikov (IATA) podpisali še sporazum, ki bo odprl vrata novi (stari) ureditvi.

Da pa bi še vedno uspešno preprečevali morebitne vnose nezaželenih predmete v letala, bodo na večini svetovnih letališč do leta 2012 namestili ustrezno opremo za varnostni nadzor in odkrivanje eksploziva v steklenicah za vodo, kozmetiki ali zobni pasti. Ob tem je Benjamin poudaril, da bodo v določenih primerih še vedno uporabljali tudi telesne skenerje, saj omogočajo hitrejše preglede in zmanjšujejo vrste na letaliških varnostnih točkah.

Varnostni ukrep, da je na letala prepovedano nositi tekočine, so v organizaciji civilnega letalstva sprejeli leta 2006, potem ko je britanska policija preprečila poskuse detonacije tekočega eksploziva na čezatlantskih poletih, namenjenih v Kanado in ZDA.