Malta je na udaru kritikov zaradi odnosa do prebežnikov. Foto: EPA
Malta je na udaru kritikov zaradi odnosa do prebežnikov. Foto: EPA

Na nečloveške razmere je v poročilu opozorila preiskovalna komisija malteškega parlamenta, ki je ugotovila, da se prebežniki v centrih za pridržanje srečujejo z ekstremno vročino, umazanijo in nimajo nobene zasebnosti. Od 200 do 300 ljudi živi v velikih halah, ki služijo kot spalnice.

Prebežniki so izpostavljeni tudi spolnemu nadlegovanju, razkriva poročilo. Nekega vojaškega častnika naj bi v centru za pridržanje Hal Far zalotili, kako je bil ponoči, ko je stražil, na ženskem oddelku. S seboj v pisarno je odpeljal neko prebežnico, pozneje pa so tam našli kondome.

Poročilo kaže, da kar 70 odstotkov vseh vojakov, ki delajo v centrih za begunce, drugje niso hoteli zaposliti. Napotitev v te centre naj bi veljala za "kazen".

Preiskovalci so v poročilu izrazili obžalovanje, da za prebežnike skrbijo vojaki in ne socialni delavci. Hkrati so poudarili, da so skupine za človekove pravice večkrat opozarjale, da sistem razčloveči prebežnike in da z njimi ravnajo kot z "nezakonitimi objekti", ki nimajo nobenih pravic ali možnosti obravnave.

Preiskavo so sprožili, potem ko je migrant iz Malija junija 2012 umrl, medtem ko je bil v vojaškem priporu po poskusu pobega iz centra za pridržanje.

Poročilo je bilo objavljeno dan po tem, ko je posebni poročevalec Združenih narodov o človekovih pravicah migrantov Francois Crepeau kritiziral strogo politiko pridržanja na Malti.