Letos je v Italijo prispelo že 100.000 prebežnikov, ki so v upanju na boljše življenje v Evropi podajo na nevarno pot čez Sredzomsko morje. Foto: EPA
Letos je v Italijo prispelo že 100.000 prebežnikov, ki so v upanju na boljše življenje v Evropi podajo na nevarno pot čez Sredzomsko morje. Foto: EPA
Libija
Severna Afrika je postala glavna izhodiščna točka za begunce na poti v Evropo. Foto: EPA

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je navedla pričevanja dveh Palestincev, ki so ju po 36 urah v soboto našli na morju in ju prepeljali na Sicilijo.

Palestinca sta povedala, da je njihova ladja 6. septembra na pot krenila iz egiptovskega pristanišča Damietta. Na krovu je bilo približno 500 Sircev, Palestincev, Egipčanov in Sudancev. Ker so se uprli, ko so jih želeli premestiti na drugo, veliko manjšo in slabšo ladjo, so tihotapci njihovo ladjo namerno potopili.

Italijanska policija je že uvedla preiskavo in če se bodo navedbe Palestincev izkazale za resnične, bo to največji brodolom v zadnjih letih. "Vendar ne bo šlo za nesrečo, temveč množičen umor," so poudarili pri italijanski izpostavi IOM-a.

Nova tragedija
V nedeljo je ob obali Libije potonila ladja z več kot 200 prebežniki na krovu. Do zdaj jim jih je uspelo rešiti le 36, zato je zelo verjetno umrlo več kot 160 ljudi.

Predstavnik libijske mornarice Ajub Kasem je sporočil, da je bila ladja z 200 potniki iz Afrike čez Sredozemsko morje namenjena v Evropo, ko je v bližini mesta Tadžura, približno 15 kilometrov od Tripolisa, potonila.

Za zdaj jim je uspelo iz morja rešiti 36 ljudi, druge, za katere je upanja le malo, pa še pogrešajo. Kasem je povedal, da v morju plavajo številna trupla in da "podhranjeni" obalni straži primanjkuje ladij za izvedbo tako obsežnega iskanja morebitnih preživelih.

Število beguncev in migrantov, ki skušajo iz Afrike, predvsem iz nemirne in kaotične Libije, doseči Evropo, se je v zadnjem času drastično povečalo. Večina migrantov je namenjenih proti Italiji, samo letos jih je tja prispelo že več kot 100.000.