Lani se je na najvišji vrh sveta povzpelo 640 alpinistov. Foto: EPA
Lani se je na najvišji vrh sveta povzpelo 640 alpinistov. Foto: EPA

Reševalci so štiri trupla na 7950 metrih višine našli po naključju, na pot so se namreč odpravili, da bi v dolino prepeljali truplo Slovaka Vladimirja Strbe, ki je umrl v nedeljo. Po navedbah tamkajšnjih medijev so umrli dva tujca in dva vodnika. Nepalski urad, ki organizira poti na najvišji vrh sveta in vodi reševanja, vzroka smrti še ni razkril. Reuters poroča, da so najverjetneje umrli zaradi zastrupitve z monoksidom. Četverico alpinistov so našli mrtve v dveh šotorih v četrtem taboru nekaj pod 8000 metri nadmorske višine.

Že konec tedna so na gori umrli štirje ljudje. Nekaj sto metrov pod vrhom so našli slovaškega alpinista Strbo in truplo Američana Rolanda Yearwooda. Oba sta umrla zaradi višinske bolezni. Od sobote pogrešanega Indijca pa so mrtvega našli v ponedeljek. Na tibetanski strani so našli še ponesrečenega 54-letnega Avstralca, za katerega naj bi bila prav tako usodna višinska bolezen.

Letošnja sezona vzponov na Mount Everest je zahtevna, kritične vremenske razmere z močnimi vetrovi in zelo nizkimi temperaturami so močno otežile vzpon. Sezona vzponov je zdaj v največjem razmahu, saj se potem junija začne monsunsko obdobje, ki pomeni konec pomladanske sezone vzponov. Letos je vrh z južne strani doseglo 382 alpinistov, s tibetanske pa več kot 120. Za letošnjo sezono so oblasti sicer izdale 371 dovoljenj tujim alpinistom, kar je občutno več kot lani, ko so jih izdali 281. Posamezno dovoljenje stane 11.000 dolarjev.

Lani se je na vrh povzpelo 640 alpinistov, skupno pa že več kot 5.000. Približno 300 ljudi je pri vzponu umrlo, glavni razlogi za smrt pa so izčrpanost, mraz, padci in višinska bolezen.

Tomaž Rotar prvi Slovenec letos na vrhu strehe sveta
Kot smo poročali, se je pred dnevi tik pod vrhom na južni strani zrušila tako imenovana Hillaryjeva stopnja, 12 metrov visoka stena na južni strani gore. Kaj to pomeni za nadaljnje vzpone, sta v Odmevih govorila Tomaž Rotar, ki se je prejšnji teden kot prvi Slovenec letos povzpel na Mount Everest, in Davo Karničar, ki poleti načrtuje smučanje z vrha K2. Vabljeni k ogledu na spodnji povezavi.

Karničar o Hillaryjevi stopnji in smučanju s K2
Karničar o Hillaryjevi stopnji in smučanju s K2