Norveška premierka Erna Solberg na volišču v rodnem Bergnu. Kot kaže, bo norveško vlado vodila še štiri leta. Foto: Reuters
Norveška premierka Erna Solberg na volišču v rodnem Bergnu. Kot kaže, bo norveško vlado vodila še štiri leta. Foto: Reuters

Po 95 odstotkih preštetih glasov kaže, da je premierkina konservativna stranka skupaj s protipriseljensko partnerico Stranko napredka in še dvema desnosredinskima zaveznicama osvojila 89 od 169 sedežev v norveškem parlamentu, imenovanem storting. Doslej so jih sicer imeli 96, opozicija na čelu z vodjo laburistov Jonasom Gahrejem Störejem jih bo imela 80.

Premierkina stranka ob izgubi sedmih sedežev ostaja druga največja stranka, Solbergova pa je prva konservativna premierka v 30 letih, ki jih je uspelo osvojiti drugi zaporedni mandat. "Ponovna izvolitev pomeni, da si zmagal s svojimi lastnimi politikami," je dejala v ponedeljek. V kampanji je obljubila več delovnih mest, boljše javne storitve in več sredstev za obrambo in policijo.

Laburisti in njihovi zavezniki so bili večino leta po javnomnenjskih raziskavah v prednosti, a je v zadnjem času podpora vladajoči koaliciji narasla zaradi dobrih gospodarskih izidov.

Prevetritev odnosov z Evropsko unijo
Norveška ni članica EU-ja, je pa od leta 1994 članica Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in schengenskega območja.

Razpravo o prevetritvi odnosov z EU-jem je na Norveškem okrepila tudi odločitev Velike Britanije za odhod iz povezave. Norveški volivci so na dveh referendumih, leta 1972 in 1994, že zavrnili vstop Norveške v EU.