Neobičajni gostje parade – moški v zaščitnih oblekah in maskah. Foto: Reuters
Neobičajni gostje parade – moški v zaščitnih oblekah in maskah. Foto: Reuters

Na paradah severnokorejski voditelj Kim Džong Un rad razkazuje vojaško moč države, zlasti rakete, ki naj bi bile sposobne nositi jedrske konice. Zadnjo vojaško parado je pripravil januarja, le nekaj dni pred inavguracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna. Tedaj so predstavili rakete, ki naj bi jih bilo možno izstreliti iz podmornic, in so jih v Severni Koreji predstavili kot "najmočnejše orožje na svetu".

Kim Džong Un je zbrani množici mahal z balkona, govora pa ni imel. Foto: Reuters
Kim Džong Un je zbrani množici mahal z balkona, govora pa ni imel. Foto: Reuters

A sredna parada je bila manj grozeča. Predstavile so se "paravojaške sile in enote za zagotavljanje javne varnosti". Predstavile so se tudi enote iz ministrstva za železnice, državne letalske družbe Air Koryo in tovarne gnojila Hungnam. Na posnetkih je bilo videti tudi študente s puškami, ljudi v oranžnih zaščitnih oblekah in maskah, nihče pa ni nosil zaščitnih mask zaradi pandemije covida-19.

Največje orožje, ki so ga predstavili, so bili manjši topovi, ki so jih vlekli traktorji s "kooperativnimi kmetijskimi delavci, pripravljeni na boj z agresorji in njihovimi vazali z uničujočo ognjeno močjo v primeru nuje".

Namesto velikih balističnih izstrelkov, ki so jih običajno predstavili na vrhuncu parade, pa je bila letos zadnja enota v paradi iz gasilske brigade.

Parado je z balkona vseskozi nadzoroval tudi Kim, ki je nato tik pred ognjemetom opolnoči svojim podanikom zaželel iskrene čestitke ob prazniku. V nasprotju s prejšnjimi leti na paradi ni imel govora. Lani oktobra je na primer v govoru pohvalil jedrski arzenal države ter se pobahal z novo medcelinsko balistično raketo dolgega dosega, ki bi lahko potencialno dosegla celinske ZDA. Tokratne parade tudi ni bilo mogoče videti na državni televiziji – v prejšnjih letih si je bilo mogoče posnetek dogajanja nekaj ur pozneje ogledati prek malih zaslonov.