Vodja PiS-a Jaroslaw Kaczynski je ukrepe nove vlade označil za napad na demokracijo. Foto: Reuters
Vodja PiS-a Jaroslaw Kaczynski je ukrepe nove vlade označil za napad na demokracijo. Foto: Reuters

Vlada premierja Donalda Tuska je pred novim letom razpustila svete petih raziskovalnih inštitutov, podrejenih premierju, potem ko se je prejšnja vlada obdala z ustanovami, ki so služile interpretiranju zgodovine v ideoloških okvirih nacionalno-konservativne vlade.

Tuskova vlada obljublja večjo sekularizacijo družbe. Nova ministrica za izobraževanje bi število državno financiranih ur obveznega verouka prepolovila na eno uro tedensko. Vladna medresorska skupina preučuje možnost, da bi se Katoliška cerkev v večji meri financirala iz prostovoljnega davkoplačevalskega prispevka. Policisti si, razen v specialnih posredovanjih, ne bodo več zakrivali obrazov. Vlada je imenovala nove guvernerje pokrajin.

Največji pok pa je povzročila, ko je zamenjala vodstva javnih medijev, kar je storila kar po gospodarskem zakoniku.

"Mnogo stvari, ki jih boste na Poljskem videli v prihodnjih mesecih, bo spornih, če jih opazujete skozi lupo pozitivnega prava. Trenutno potrebujemo več pravnega duha, ustave in etike razmišljanja, da popravimo škodo in povrnemo ustavna načela, ne pa da se črkobralsko držimo točno določenih pravnih postopkov," je dejal politolog Radoslaw Markowski z univerze v Varšavi.

Stranka Zakon in pravičnost je ustanovila kar precej inštitutov, katerih obstoj je zdaj pod vprašajem.

"Ti inštituti so bili v zadnjih osmih letih namenjeni reviziji zgodovine od gibanja Solidarnost naprej. Izumljali so nove junake. Temu rečem nacionalistični megalomanski kompleks: Poljaki, Poljaki in Poljaki, mi žrtve, mi heroji. Mi, ki smo rešili Jude pred holokavstom, in nič o izdajalcih, ki so sodelovali z nacisti," je pojasnil Markowski, ki pravi, da bo najtežja vsekakor sodna reforma.

"Znebiti se moramo neustavno imenovanih ustavnih sodnikov. Oditi morajo novoimenovani sodniki, ki to po evropskih merilih niso. O tem je večkrat razsodilo Evropsko sodišče," je povedal.

Tuskova vlada je pravzaprav v izjemnih okoliščinah. Državo mora vrniti v ustavne okvire, upravljati državo in biti v nenehni kampanji, aprila so lokalne, junija evropske volitve. Na njenem pragu, v Ukrajini, pa vihra vojna.