Po novem medijskem zakonu bo vodstvo poljske javne televizije in radia neposredno imenovala poljska vlada, ki je v rokah desničarske stranke Zakon in pravičnost. Foto: Reuters
Po novem medijskem zakonu bo vodstvo poljske javne televizije in radia neposredno imenovala poljska vlada, ki je v rokah desničarske stranke Zakon in pravičnost. Foto: Reuters
Poljska premierka Beata Szydlo
Po veliki volilni zmagi, kjer so zadnjih osem let vladajočo desno sredino gladko spravili v opozicijo, vse leve stranke pa iz parlamenta, vlada Beate Szydlo pospešeno spreminja zakone, kar je že sprožilo protestne shode opozicije. Foto: Reuters

Z odstopom naj bi direktorji prehiteli odstavitev, ki se jim je obetala. O vodilnih položajih v javnih medijih bo od zdaj odločala poljska vlada. Nova zakonodaja tudi predvideva, da bodo prenehali mandati dozdajšnjim članom nadzornih svetov in vodilnim predstavnikom poljskega javne televizije in radia.

Odhaja prepoznavni obraz TVP-ja
Proti novemu zakonu o medijih, ki ga mora še podpisati predsednik Andrzej Duda, so že protestirali organizacije za človekove pravice in novinarska združenja.

Med direktorji, ki so odstopili, je tudi Tomas Lis, eden izmed najbolj znanih poljskih novinarjev, voditelj oddaje Tomasz Lis na zywo (Tomasz Lis v živo). Kot je zapisal v odprtem pismu, "nihče Poljski ne bo zaprl ust in nihče ne bo zaprl ust njemu samemu". Napovedal je, da bo s svojo oddajo nadaljeval na drugi zasebni televiziji.

O vsebini izbranci vlade in parlamenta
V skladu z novim zakonom bodo poljska javna televizija TVP, javni radio PR in novičarska agencija PAP, ki so zdaj organizirani kot državna podjetja, postali "nacionalni kulturni inštituti". Namesto "javni" bodo postali "nacionalni" mediji, več pozornosti naj bi namenjali poljski zgodovini in kulturi, dobiček pa naj jih ne bi več zanimal.

V prvi fazi bodo potekale menjave vodstev teh medijev, pri čemer bo dobila pri imenovanju novih vodij več besede vlada oz. parlament. O vsebinah in zaposlovanju naj bi odločal nov "nacionalni medijski svet", katerega člane bosta imenovala parlament in predsednik države.

Cilj vzpostavitev nacionalnega medijskega sistema
V drugi fazi bosta vzpostavljena nova organizacijska struktura in sistem financiranja nacionalnih medijev. V zakonu piše, da gre za "prvo fazo reforme javnih medijev, katere cilj je vzpostaviti nacionalni medijski sistem", ki bo pod budnim nadzorom vlade oz. ministrstva za kulturo sledil nacionalnim interesom.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU), Evropska zveza novinarjev (EFJ) in Novinarji brez meja (RSF) so v skupni izjavi izrazili ogorčenje nad novim zakonom in opozorili, da odpravlja obstoječa varovala za pluralizem in neodvisnost upravljanja javne medijske službe.