Obsežne Natove vojaške vaje na Poljskem potekajo vsaki dve leti. Foto: EPA
Obsežne Natove vojaške vaje na Poljskem potekajo vsaki dve leti. Foto: EPA
Na Poljskem poteka vaja Nata Anakonda

Glavni namen vaj, ki bodo potekale na kopnem, v zraku in vodi, je uskladiti sodelovanje z Natovimi silami za hitro odzivanje, ki so bile oblikovane na vrhu zavezništva v začetku meseca.

Vaje Anakonda na Poljskem od leta 2006 potekajo vsaki dve leti. Kot navaja poljsko obrambno ministrstvo, so postale "trajni element urjenja Severnoatlantskega zavezništva". Poleg poljskih vojakov v njih tokrat sodelujejo vojaki iz Estonije, Litve, Češke, Madžarske, Nizozemske, Kanade, ZDA in Velike Britanije. Uporabili bodo 25 vojaških letal, 17 plovil, vključno s podmornicami, in 120 oklepnikov. Vaje se bodo zaključile 3. oktobra.

Na Poljskem in v drugih nekdanjih sovjetskih satelitih na vzhodu Evrope je ruska priključitev Krima marca in podpora Rusije proruskim separatistom na vzhodu Ukrajine povzročila precejšnjo zaskrbljenost.

Regijo je še pred začetkom nedavnega vrha Nata obiskal ameriški predsednik Barack Obama, ki je miril tamkajšnje države in ponudil varnostna zagotovila. Nato je zatem na vrhu v začetku septembra potrdil krepitev navzočnosti na vzhodu Evrope z vzpostavitvijo "bojne konice", posebne skupine sil za zelo hitro odzivanje.

Na Poljskem poteka vaja Nata Anakonda