Število prebežnikov se s toplejšim vremenom iz tedna v teden povečuje, opozarjajo humanitarne organizacije. Foto: EPA
Število prebežnikov se s toplejšim vremenom iz tedna v teden povečuje, opozarjajo humanitarne organizacije. Foto: EPA

Čoln se je prevrnil približno 24 ur po tem, ko je zapustil libijsko obalo. Reševalcem je uspelo rešiti okoli 150 prebežnikov, ki so jih potem odpeljali v pristanišče na jugu Italije. Med njimi je večina državljanov držav podsaharske Afrike, so sporočili iz organizacije Save a Children.

Gre za najnovejšo zgodbo o priseljencih s tragičnim koncem. Letos je na morski poti proti evropski obali umrlo že več kot 500 migrantov, ki so se z upanjem na boljši jutri na nevarno pot podali. Lani je v istem obdobju umrlo 47 ljudi, kažejo podatki Mednarodne organizacije za migracije (IOM).

Število čolnov, s katerimi skušajo priseljenci doseči Sredozemsko obalo, se je v zadnjih tednih precej povečalo, saj so se zaradi lepšega vremena povečale možnosti za varnejši prebeg. Februarja je na poti v Evropo utonilo več kot 300 prebežnikov.

Omenjene organizacije so Evropsko unijo pozvale, naj okrepi reševalne operacije na morju, saj je v prihodnjih mesecih pričakovati povečanje števila prebežnikov.

Samo konec tedna več kot 5.000 rešenih prebežnikov
Po podatkih italijanske obalne službe so samo v ponedeljek v reševalnih operacijah rešili 2.851 priseljencev, konec tedna pa so jih rešili 5.629. Devet jih je umrlo. Italijanska vlada je zelo zaskrbljena zaradi poslabšanja razmer v Libiji, saj to močno vpliva tudi na migracijske tokove.

Evropska agencija za nadzor meja Frontex je medtem sporočila, da so, potem ko so reševalci z lesenega čolna rešili 250 priseljencev, organizatorji priseljenskih prevozov izstrelili več strelov, potem pa z izpraznjenim čolnom pobegnili. Kot so opozorili v agenciji, je bilo to že drugič letos, da so tihotapci znova zajeli čoln, ki so ga uporabili za prevoz migrantov.