Na Samoi so se dobro pripravili na ukrep spremembe strani vožnje. Foto: Reuters
Na Samoi so se dobro pripravili na ukrep spremembe strani vožnje. Foto: Reuters
London
Samoa se je z ukrepom pridružila 76 državam, kjer se vozijo po levi strani. Med njimi je tudi Velika Britanija. Foto: EPA

V ponedeljek ob 6. uri zjutraj (ob 19. uri po srednjeevropskem času) je po državnem radiu ljudi nagovoril premier Tuilaepa Lupesoliai Malielegaoi. "Po tem sporočilu se boste premaknili na drugo stran ceste in tako začeli novo poglavje naše zgodovine," so bile premierjeve besede, ki je naznanil prvo spremembo strani vožnje v zadnjih 40 letih.

Po poročanju tujih medijev naj bi se sprememba zgodila gladko in brez večjih nesreč, dopisnica novozelandske televizije pa je povedala, da je bila sprememba nekaj posebnega in da je na ceste prišlo več tisoč ljudi, samo da bi si na lastne oči ogledali ta zgodovinski trenutek.

Oblasti so se na spremembo dobro pripravile
Ker so se oblasti zaradi spremembe režima bale, da bo na cestah nastala huda zmeda, so za dva dni razglasile državni praznik, za tri dni pa so prepovedale prodajo alkohola. Upajo, da bosta ukrepa pripomogla k temu, da se bodo ljudje navadili na nov režim, poleg tega pa so bile na praktično vsakem križišču v pripravljenosti reševalne ekipe.

Na tihomorskem otoku, kjer živi približno 18.000 prebivalcev, so se za spremembo odločili zato, da bi se uskladili z drugimi južnopacifiškimi državami, predvsem z Avstralijo in Novo Zelandijo, ter tako spodbudili izseljence, ki živijo v teh dveh državah, da v domovino pošiljajo avtomobile z volanom na desni strani. Oblasti upajo tudi, da bodo z ukrepom lahko prekinili odvisnost od ameriške avtomobilske industrije.

Številni nasprotniki niso dosegli svojega
Ukrep samoanskih oblasti ima tudi nasprotnike, ki so prepričani, da ljudje na vožnjo po levi strani niso dovolj pripravljeni in da bo sprememba katastrofalna. Oblasti jim odgovarjajo, da so se na spremembo dobro pripravili, da so ustrezno spremenili vso prometno signalizacijo in razširili ceste, tako da težav ne bi smelo biti. Samoancem zaradi ukrepa ne bo treba zamenjati vozil, so se pa nekateri vozniki pritožili, da se bodo zdaj vrata vozil odpirala na napačno stran, na sredino ceste.