Avtor filma Shizma pravi, da njegov namen ni širjenje sovraštva, ampak svetu povedati, da vere ali ideologije ne moreš soditi po stvareh, ki jih vzameš iz konteksta. Foto: MMC RTV SLO
Avtor filma Shizma pravi, da njegov namen ni širjenje sovraštva, ampak svetu povedati, da vere ali ideologije ne moreš soditi po stvareh, ki jih vzameš iz konteksta. Foto: MMC RTV SLO

Film Fitna, ki ga je 44-letni Wilders objavil na spletni strani svoje Stranke za svobodo, je sprožil val ogorčenja med muslimani po vsem svetu in v nekaterih muslimanskih državah so se pred nizozemskimi veleposlaništvi zvrstili številni protesti. V omenjenem filmu Wilders predstavi Koran kot fašistično knjigo, ki spodbuja nasilje, kar podkrepi s citati iz islamske knjige in prizori terorističnih napadov, ki so jih v imenu vere zagrešili islamski skrajneži.

Shizma po vzoru Fitne
Žaljenje islama in Korana je spobudilo 33-letnega Raila Al Saeda, da se je tudi sam na podoben način kot Wilders lotil Svetega pisma in krščanstva v svojem nekaj več kot šest minut dolgem spletnem filmu z naslovom Shizma.

V filmu so navedeni citati iz Svetega pisma, ki spodbujajo nasilje, ubijanje in vojno, vse skupaj pa med drugim spremljajo podobe kristjanov, ki posnemajo trpljenje Jezusa Kristusa na križu, podobe pokola muslimanov v Srebrenici leta 1995 in posnetek na katerem angleški vojaki pretepajo otroke v Iraku.

Na koncu filma Al Saed povzame vzporednice med njegovim filmom ter Wildersovim. "Lahko je vzeti dele katere koli svete knjige iz konteksta in jih navesti tako, da je knjiga videti nehumano napisana. To je to, kar je naredil Geert Wilders, da bi zbral čim več privržencev za svojo sovražno ideologijo."

"Ne sodite islama po Fitni"
Al Saed je v pogovoru za savdski časopis Arab News pojasnil, da je film ustvaril v manj kot 24 urah in je z njim želel pokazati, da se islam ne sodi po filmu Fitna, saj ta ponuja zgrešen pogled nanj.

Po poročanju časopisa je Al Saed svoj film objavil na spletnem portalu YouTube že 1. marca (verjetno so pri časopisu mislili 1. aprila, saj je Wilders svoj film objavil šele konec marca, op. n.), a so administratorji onemogočili dostop, vendar jih je avtor nato uspel prepričati, naj se premislijo, saj bi bilo po njegovih besedah nepošteno dopustiti objavo Wildersovega filma, njegovega pa ne.

G. V.