Protestniki na Tajskem so se v ponedeljek udeležili spominske slovesnosti za žrtve sobotnih spopadov. Foto: EPA
Protestniki na Tajskem so se v ponedeljek udeležili spominske slovesnosti za žrtve sobotnih spopadov. Foto: EPA
Tajska
Protestniki so se na ulice Bangkoka podali s praznimi krstami in se tako spomnili žrtev sobotnih spopadov. Foto: EPA

Volilna komisija je nekaj dni po krvavih spopadih, v katerih je življenje izgubilo 21 ljudi, več kot 800 pa je bilo ranjenih, odločila, da naj bi stranka zlorabila sredstva, namenjena predvolilni kampanji leta 2005, zato je predlagala njeno razpustitev.

O predlogu mora zdaj odločati državni tožilec, nato pa bo romal na ustavno sodišče, ki bo sprejelo dokončno odločitev o razpustitvi Demokratske stranke. Dokončna odločitev naj bi bila znana v prihodnjih mesecih.

Poveljnik razmišlja o razpustitvi parlamenta
K razpustu parlamenta pa je pozval poveljnik vojske, general Anupong Paodžinda, ki je o tej možnosti spregovoril na nacionalni televiziji. "Če ne bomo našli politične rešitve spora, mislim, da bomo morali razpustiti parlament," je povedal Paodžinda.

Vojska ima pomembno vlogo v tajski politiki, leta 2006 je bila prav vojska tista, ki je odstavila takratnega premierja Taksina Šinavatro.

Najhujši protesti v zadnjih 18 letih
"Rdečesrajčniki" se na protestih proti Vedžadživi in njegovi vladi zbirajo že od sredine marca in zahtevajo njegov odstop, razpustitev parlamenta in predčasne volitve. Konec tedna so se protesti sprevrgli v najhujše politično nasilje od leta 1992 dalje, premier pa kljub temu ne popušča zahtevam protestnikov. V soboto je v televizijskem nagovoru ponovil, da ne bo odstopil s položaja.

V spomin na 21 žrtev sobotnih spopadov so se protestniki na ulice tajske prestolnice odpravili s praznimi krstami, udeležili pa so se tudi ganljive spominske slovesnosti za žrtve.