Napad v sirski prestolnici je izvedla samooklicana Islamska država. Foto: Reuters
Napad v sirski prestolnici je izvedla samooklicana Islamska država. Foto: Reuters

V skupini 34 ljudi so bili štirje moški, 10 žensk in 20 otrok, ki so jih ustavili v turškem jugovzhodnem obmejnem mestu Karkamis. "V dveh torbah je bilo med 12 in 15 kilogrami razstreliva ter štirje pasovi z razstrelivom, ki bi jih lahko uporabili za samomorilske napade," so v sporočilu zapisali v turški vojski.

Turška policija v pripravljenosti
Vojska v svoji izjavi zasega ni povezala z nobeno teroristično skupino, a Karkamis leži čez mejo blizu sirskega mesta Jerabalus, ki ga trenutno nadzira skrajna skupina Islamska država, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Do zasega je prišlo, potem ko se je okoli 30.000 Sircev gnetlo na meji s Turčijo, in sicer okoli 100 kilometrov zahodno od Karkamisa, potem ko so pobegnili pred veliko vladno ofenzivo v Alepu, ki so jo podprle ruske zračne sile.

Turčija, ki ima že 2,7 milijona sirskih beguncev, je doslej zavračala prihod novega toka migrantov v državo, zagotavlja pa humanitarno pomoč vzdolž meje. Združeni narodi so pozvali Turčijo, da za Sirce odpre meje, saj so začasna zatočišča preobremenjena, množica ljudi, med katerimi so tudi ženske in otroci, pa je primorana spati v šotorih ali na prostem. Turška policija je sicer v pripravljenosti in bedi nad morebitnimi skrajneži, ki bi lahko prišli v državo.

IS napadel v Damasku
Medtem je bilo v eksploziji avtomobila bombe v Damasku ubitih več ljudi. Cilj je bila sirska policija. Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice je med žrtvami devet policistov, 20 pa je ranjenih. Eksplozija je zadela tudi zelo obiskan zelenjavni trg. Napad je po navedbah agencij, ki so blizu skrajnežev samooklicane Islamske države, izvedel IS, poroča BBC. IS je prejšnji mesec v bližini sirske prestolnice izvedel napade, v katerih je bilo najmanj 71 mrtvih.