Boj za nekoč mogočni Alep poteka že od začetka vojne. Foto: Reuters
Boj za nekoč mogočni Alep poteka že od začetka vojne. Foto: Reuters
Na tisoče Sircev je pred ofenzivo režimskih sil zbežalo iz Alepa, a so obtičali na turški meji. Foto: Reuters

Prejšnji teden je bila zaprta oskrbovalna cesta iz Turčije, ko so sile Bašarja Al Asada začele veliko ofenzivo. Pot so uporabljali delavci Svetovnega programa za hrano. Vlada stran jim je sicer omogočila novo pot, za katero pa se ZN boji, da bo zaradi stopnjevanja napadov prekinjena. Če bodo borci, zvesti predsedniku Asadu, obkolili vzhodni del sirskega mesta z največjim številom prebivalcev, bi brez vode in hrane lahko ostalo tudi 300.000 ljudi, lahko pa bi bilo tudi več kot milijon novih beguncev, piše BBC.

Upornikom grozi, da jih bodo vladne sile obkolile
Alep je bil nekoč komercialno in industrijsko središče Sirije. Razdeljen je od leta 2012, zahodni del imajo pod nadzorom vladne sile, na vzhodu pa so uporniški borci. Režimske sile so najprej v mestu zatrle upor, v začetku leta 2012 so protesti prerasli v spopade in julija tistega leta se je začela bitka za Alep. Uporniki so hitro napredovali, a niso mogli vsega nadzorovati, zato je bilo mesto razdeljeno. Leta 2013 je Asadova stran začela obstreljevati upornike, septembra lani pa je začela novo ofenzivo, potem ko so jih podprle ruske zračne sile.

Pred dobrim tednom je sirska vojska ob pomoči sorodnih milic in podprta z ruskimi zračnimi napadi okrepila ofenzivo proti severozahodu Alepa, kjer so hitro zlomili dolgotrajno zaporo dveh mest, ki sta bili pod vladnim nadzorom, so ju pa oblegali uporniki. V ofenzivi so odrezali glavno dobavno pot upornikov v mesto. Vladne sile so se nato pomaknile proti turški meji, v ponedeljek pa naj bi bile oddaljene le 25 kilometrov, kar je najmanj v zadnjih dveh letih. Zdaj upornikom grozi, da jih bo vladna stran v Alepu obkolila.

Kerry pozval Rusijo, Moskva pripravila načrt
Medtem je ameriški državni sekretar John Kerry opozoril, da bi lahko ruski napadi na uporniške cilje v Alepu uničili prizadevanja za konec vojne v Siriji. Dejal je, da "ruske dejavnosti v tej pokrajini onemogočajo, da bi sprte strani sedle za isto mizo in imele resne pogovore". Moskvo je pozval, naj se pridruži prizadevanjem za takojšnje premirje. V četrtek se bo Kerry v Münchnu srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Ruski zunanji minister je medtem dejal, da je Rusija Washingtonu že predstavila konkreten načrt za končanje sirske vojne.

Predstavniki sirskega režima so zatrdili, da si bodo še naprej prizadevali za zavarovanje sirsko-turške meje in bodo znova skušali oživiti Alep. Obenem so dodali, da niso optimistični glede diplomatskih prizadevanj za končanje petletne državljanske vojne, saj je "podpora premirju prišla iz držav, ki ne želijo narediti konca terorizmu, ampak le pomagati upornikom, ki so izgubili ozemlje".

Obenem so pri ZN-u pozvali turške oblasti, naj v državo spustijo okoli 30.000 ljudi, ki so pobegnili pred spopadi, so pa jih zadržali na meji. Humanitarni delavci pravijo, da so zmogljivosti preobremenjene in so ljudje prisiljeni spati tudi zunaj.