Boeing 777 je padel 50 kilometrov pred rusko mejo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Boeing 777 je padel 50 kilometrov pred rusko mejo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V nesreči potniškega letala je umrlo vseh 280 potnikov in 15 članov posadke. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Nemška Lutfthansa, ruski Transaero Airlines in turški Turkish Airlines so že sporočili, da bodo svoja letala preusmerili, tako da ne bodo letela čez Ukrajino. Po neuradnih podatkih so bili na letalu tudi Nizozemci, Američani in Francozi.
Malezijsko letalo
Razbitine potniškega letala v kraju Grabovo v vzhodnoukrajinski regiji Doneck. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vedno več je ugibanj, da je bilo letalo sestreljeno, čeprav tako Kijev kot proruski uporniki zanikajo vpletenost v nesrečo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V nesreči letala na vzhodu Ukrajine umrlo vseh 295 ljudi

Interfax je objavil informacijo, da so proruski uporniki našli črno skrinjico, a so ti informacijo že zanikali. Evropska zračna kontrola pa je medtem nad celotno Ukrajino zaprla zračni prostor.

Polet MH17 letalske družbe Malaysia Airlines je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur. Kontrola poletov je izgubila stik z letalom ob 16.15 po lokalnem času. Letalo je izginilo z radarjev 50 kilometrov od ruske meje. Ponesrečeno letalo do samega izginotja z radarjev ni poročalo o kakršnih koli težavah.

Slovensko zunanje ministrstvo je sporočilo, da za zdaj ni podatkov, da bi bili na letalu slovenski državljani.

Slovenski letalski prevoznik Adria Airways pa je za STA pojasnil, da nesreča malezijskega potniškega letala na vzhodu Ukrajine ne bo vplivala na načrtovanje poletov v Moskvo. Adrijini poleti namreč ne potekajo čez območje, na katerem se je zgodila nesreča. Evropska zračna kontrola je nad celotno Ukrajino zaprla zračni prostor.


Na letalu je bilo 280 potnikov in 15 članov posadke, nesreče naj ne bi preživel nihče. Po poročanju prič so razbitine letala in posmrtni ostanki žrtev raztreseni na območju 15 kilometrov. Reševalci, ki so prvi prispeli na kraj nesreče, so po poročanju Reutersa dejali, da so v vasi Grabovo, kjer je letalo padlo, našli ostanke najmanj 100 trupel.

Kijev in proruski uporniki zanikajo vpletenost
Kot je Reuters izvedel od moskovskih virov, so letalo našli goreče na vzhodu Ukrajine. Anton Heraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministra, je po poročanju AP-ja dejal, da so letalo z raketo zemlja-zrak na višini 10.000 metrov na vzhodu Ukrajine sestrelili proruski uporniki, a ti so vpletenost že zanikali.

Agencija Reuters je objavila izjavo Aleksandra Borodaja, premierja samooklicane Doneške narodne republike, ki je dejal, da so "malezijsko letalo sestrelile ukrajinske vladne sile". Reuters še poroča, da je Kijev zanikal vpletenost v primer.

Porošenko nesrečo označil za "teroristično dejanje", Putin odgovornost prelaga na Ukrajino
Da bi lahko bilo letalo sestreljeno, je namignil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko. "To je že tretji primer v zadnjih dneh, ko sta bili sestreljeni vojaški letali an-26 in SU-25. Ne izključujemo možnosti, da je bilo letalo sestreljeno, in poudarjamo, da ukrajinske oborožene sile niso bile vpletene v akcijo uničenja zračne tarče," se je glasilo sporočilo iz urada ukrajinskega predsednika. Porošenko je pozneje dejal, da gre za "teroristično dejanje". Ruski predsednik Vladimir Putin pa je dejal, da je za strmoglavljenje letala odgovorna Ukrajina, saj do te tragedije ne bi prišlo, če bi na tem območju vladal mir.

ZDA imajo dostop do satelitskih posnetkov

Kot poroča BBC-jev analitik Jonathan Beale, bi lahko več o samem dogodku izvedeli s pomočjo satelitskih posnetkov, do katerih imajo dostop ZDA. Iz njih bi lahko razbrali, ali je bilo letalo res sestreljeno, in sicer z raketo dolgega dometa ali pa z raketo zemlja-zrak.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je o nesreči malezijskega letala že pogovarjal z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

V preteklem času je bilo na vzhodu Ukrajine, kjer se proruski uporniki borijo proti ukrajinskim vladnim silam, sestreljenih več vojaških letal.

To je že druga nesreča letala malezijske družbe Malaysia Airlines. Boeing 777-200 z 239 potniki in člani posadke je z letališča v Kuala Lumpurju 8. marca poletel proti Pekingu, a je uro po vzletu nenadoma skrenil z začrtane poti. Sledi za izginulim letalom jim do danes ni uspelo najti.

Dogajanje v zvezi z nesrečo letala spremljamo v živo v posebni aplikaciji:


Nemška Lutfthansa, ruski Transaero Airlines in turški Turkish Airlines so že sporočili, da bodo svoja letala preusmerili, tako da ne bodo letela čez Ukrajino. Po neuradnih podatkih so bili na letalu tudi Nizozemci, Američani in Francozi.
V nesreči letala na vzhodu Ukrajine umrlo vseh 295 ljudi