Kunz naj bi bil paznik v koncentracijskem taborišču Belzec. Foto: EPA
Kunz naj bi bil paznik v koncentracijskem taborišču Belzec. Foto: EPA

Tretji na seznamu najbolj iskanih nacističnih vojnih zločincev Centra Simona Wiesenthala je umrl 18. novembra, najverjetneje na svojem domu v Nemčiji. Sojenje Kunzu, ki je bil obtožen tudi, da je ustrelil 10 Judov v taborišču v okupirani Poljski med letoma 1942 in 1943, bi se moralo začeti januarja ali februarja v Bonnu.

Kunz naj bi žrtve preganjal z vlakov, s katerimi so jih pripeljali, jih potiskal v plinske celice, njihova trupla pa metal v množična grobišča. Ob tem naj bi ustrelil in ubil dva človeka, ki sta poskušala pobegniti z vlaka, in ubil osem drugih, ki so bili ranjeni. Kunz je zanikal vsakršno vpletenost v umore, za katere je bil obtožen.

Kunz je priznal, da je delal v Belzcu in je pričal v odmevnem sodnem procesu proti še enemu domnevnemu pazniku v koncentracijskemu taborišču, 90-letnemu Johnu Demjanjuku.

Obtožba vsaj majhno zadoščenje
Efraim Zuroff
, glavni lovec na nacistične zločince na Centru Simona Wiesenthala, je izjemno razočaran, da je Kunz umrl tik pred začetkom sojenja. Dodal je, da je bil Kunz vsaj obtožen in da je tako pravici vsaj nekoliko zadoščeno. "Dejstvo, da je Kunz lahko več desetletij nekaznovano živel v Nemčiji, je rezultat napačne preiskovalne strategije, ki je dobesedno ignorirala vse nacistične zločince, ki niso bili visoki častniki," je povedal Zuroff in pozval k spremembam v nemški politiki na tem področju.

Kunz, Nemec, ki se je rodil v Sovjetski zvezi, se je v drugi svetovni vojni boril v Rdeči armadi. Ujela ga je nemška vojska, nato pa se je po svojih besedah "ponudil za paznika, da bi si rešil življenje", je poročal nemški časnik Spiegel. Po drugi svetovni vojni je Kunz sprejel nemško državljanstvo in se naselil v Porenju v zahodni Nemčiji ter se zaposlil v javni upravi.