Staroselci terjajo pravico. Foto: Reuters
Staroselci terjajo pravico. Foto: Reuters

Opravičila za grozljive dogodke izpred več desetletij, h kateremu so ga pozivali številni, pa vendarle ni izrekel. "Z bolečino spremljam novice, ki prihajajo iz Kanade o šokantnem odkritju ostankov 215 otrok," je dejal Frančišek po današnji molitvi na Trgu svetega Petra v Vatikanu.

Kot je nadaljeval, se pridružuje kanadskim škofom in celotni tamkajšnji Katoliški cerkvi v izrazu solidarnosti s Kanadčani ter poziva kanadske politične in verske voditelje, naj skupaj "osvetlijo to žalostno zadevo" in začnejo proces "sprave in celjenja ran".

Prizorišče nekdanjega internata Kamloops. Foto: Reuters
Prizorišče nekdanjega internata Kamloops. Foto: Reuters

Opravičilo v imenu Katoliške cerkve je sicer v sredo ponudil vancouvrski nadškof J. Michael Miller, a vse glasnejši so pozivi tudi članov kanadske vlade, da to ni dovolj in da bi se moral opravičiti sam papež.

Trudeau terja, da Cerkev prevzame odgovornost

Odkritje trupel v nekdanjem internatu Kamloops za staroselske otroke v Britanski Kolumbiji je maja povsem šokiralo kanadsko javnost. Premier Justin Trudeau se je v petek pridružil številnim, ki Katoliško cerkev pozivajo, naj prevzame odgovornost za svojo vlogo pri njihovi smrti.

Premier je jasno obljubil "konkretno ukrepanje" vlade in pozval katoliške sodržavljane, naj Cerkvi jasno sporočijo, da pričakujejo tudi njeno polno sodelovanje.

Ob spominski plošči umrlih otrok. Foto: Reuters
Ob spominski plošči umrlih otrok. Foto: Reuters

"Še preden bomo morali začeti vlagati tožbe proti Katoliški cerkvi, resnično upam, da bodo verski voditelji razumeli, da je to nekaj, pri čemer preprosto morajo sodelovati," je dodal. "Najprej moramo poiskati resnico, šele nato lahko govorimo o pravici, celjenju ran in spravi."

Se bodo preiskave razširile na vse internate?

Devet strokovnjakov Združenih narodov za človekove pravice je medtem pozvalo Kanado in Katoliško cerkev, naj temeljito preučita primer in ugotovita odgovornost za smrti, vključno s forenzično preiskavo najdenih ostankov ter nadaljnjo identifikacijo in registracijo pogrešanih otrok.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Od kanadske vlade so tudi zahtevali, da opravi podobne preiskave v vseh nekdanjih internatih v državi, ki so v preteklosti služili za prisilno asimilacijo otrok staroselcev.

Internat v bližini Kamloopsa je bil največji od 139 tovrstnih internatov, ki so jih vzpostavili konec 19. stoletja. Tega je v imenu kanadske vlade od leta 1890 do 1969 upravljala Katoliška cerkev.

V te šole so prisilno vpisali okoli 150.000 mladih Indijancev, Inuitov in Metisov. Učenci so bili pogosto fizično in spolno zlorabljeni ter odrezani od svoje kulture in jezika.

Komisija za iskanje resnice in spravo je glede na dostopne informacije identificirala najmanj 3200 otrok, ki so umrli zaradi zlorab ali zanemarjanja, medtem ko so obiskovali te šole. Točno število ostaja neznano. Kanadska vlada se je leta 2008 uradno opravičila za dogajanje, ki ga je komisija pozneje imenovala kulturni genocid.