Velasquez je odšel na prostost za preizkusno dobo štirih let. Foto: EPA
Velasquez je odšel na prostost za preizkusno dobo štirih let. Foto: EPA

52-letni John Jairo Velasquez z vzdevkom Popaj je v torek zapustil strogo varovani zapor, potem ko je odslužil tri petine 30-letne zaporne kazni, ki so mu jo znižali zaradi zglednega vedenja in posvečanja študiju.

Velasquez je bil Escobarjev glavni plačani morilec v najbolj krvavem obdobju zloglasnega Medelinskega kartela, ki je v 80. letih prejšnjega stoletja kraljeval med južnoameriškimi mafijskimi družbami in v ZDA ter Evropo pretihotapil za milijarde dolarjev kokaina.

Priznal je, da je sam ubil 300 ljudi, medtem ko je sodeloval pri umorih še najmanj 3.000 ljudi, ko se je kartel bojeval z oblastmi in rivalskimi karteli za prevlado nad ozemljem in donosnimi tihotapskimi potmi.

Umor lastnega dekleta
Eden njegovih najbolj znanih zločinov je bilo sodelovanje pri atentatu na predsedniškega kandidata Luisa Carlosa Galana leta 1989. V zaporu je zamenjal strani in pričal proti drugih kriminalcem. Med drugim je zaslužen, da se je za zapahi znašel nekdanji pravosodni minister Alberto Santofimio, ki je naročil Galanov umor.

Med najbolj pretresljive zločine spada umor njegovega dekleta, ki je bila tudi ena izmed nekdanjih ljubic Escobarja. Iz maščevanja, ker jo je Escobar prisilil v umetno prekinitev nosečnosti, je začela sodelovati z ameriškimi oblastmi, zaradi česar je mafijski šef naročil Velasquezu njen umor. Sam je v lanskem pogovoru za kolumbijski časopis to označil kot eno najbolj bolečih epizod v njegovem življenju.

Mnenje o njegovi izpustitvi so med Kolumbijci različna. Svojci nekaterih žrtev so prepričani, da še vedno ni plačal za vse svoje zločine, medtem ko drugi menijo, da si je po dveh desetletjih zapora zaslužil drugo priložnost.

Velasquez je zapor zapustil ob močnem policijskem spremstvu, vendar pa ni znano, ali bo tudi v prihodnje pod policijsko zaščito, saj je zaradi pričanja za vlado vsekakor v nevarnosti.