Veliko napadov na novinarje v Iraku je načrtnih. Foto: EPA
Veliko napadov na novinarje v Iraku je načrtnih. Foto: EPA
Poziv k prenehanju ubijanja novinarjev
Med za novinarje najbolj nevarnimi državami so tudi Filipini. Foto: EPA
Pogreb Reutersovega novinarja
Največ novinarskih žrtev v Iraku je domačinov. Foto: EPA

Črno statistiko je objavila neodvisna organizacija Odbor za zaščito novinarjev (CPJ) s sedežem v New Yorku, ki je v svojem poročilu razkrila tudi, da se je konflikt v Iraku za predstavnike medijev izkazal tudi kot najbolj smrtonosen, odkar obstajajo podatki o žrtvah med novinarji.

93 mrtvih v treh letih in pol
V letu 2006 je bilo v Iraku ubitih kar 32 predstavnikov sedme sile, od začetka ameriške invazije leta 2003 pa jih je bilo ubitih že 93, med katerimi gre za 37 članov podpornega osebja - voznikov, kurirjev in podobno.

Tako velikega števila žrtev nista terjala niti druga svetovna vojna, med katero je umrlo 68 novinarjev, ali vojna v Vietnamu, ki je zahtevala 71 novinarskih življenj. CPJ zato zdaj poziva iraške oblasti, naj ukrepajo proti naraščajočem številu smrtonosnih napadov na medijske uslužbence. A pozivi v Iraku ne štejejo veliko, z novinarskega vidika pa je tamkajšnji konflikt ena izmed bolj vročih tem, tako da ni pričakovati, da se bodo s prvih bojnih linij umaknili.

Napadi uperjeni zlasti v domače novinarje
Če je šlo v starejših konfliktih predvsem za tuje novinarje, ki so jo skupili, pa je večina v Iraku ubitih novinarjev domačinov. Tako sta bila letos med 32 žrtvami "le" dva tujca, preostali pa so bili pripadniki krajevnih medijev ali domači novinarji, sodelavci tujih medijskih hiš.

Skrb vzbuja podatek, da je čedalje več novinarjev v Iraku žrtev načrtnih napadov - kar 26 od 32 jih je bilo namreč umorjenih, ugotavlja CPJ. Direktor organizacije Joel Simon je ob tem povedal, da so novinarji očitno postali tarče.

V Rusiji se novinarstvo ne splača
Vse skupaj je bilo v iztekajočem se letu v 16 državah sveta ubitih 84 pripadnikov medijev, po navedbah CPJ-ja pa so za novinarje najbolj nevarne države še Mehika, Kolumbija, Afganistan, Filipini in Rusija. Slednja je letos neslavno stopila v oči javnosti s skrivnostnim umorom protikremeljske novinarke Ane Politkovske.

Leto 2006 bo šlo tako v žalostno zgodovino kot najbolj smrtonosno za novinarje v posamezni državi. Do zdaj je ta statistika s 24 žrtvami pripadala letu 2004 - krivec je bil prav tako Irak. Enako število smrtnih žrtev je bilo še leta 1995 v Alžiriji.

K. S.