Zastražen dom Skripalovih. Foto: Reuters
Zastražen dom Skripalovih. Foto: Reuters
Vrh EU
Velika Britanija, Francija in Nemčija skupaj z ZDA menijo, da ni drugega verjetnega pojasnila za napad z živčnim plinom kot britanska ocena, da je za napad odgovorna Rusija. Foto: Reuters
Skripal in hči sta prišla v stik s strupom na domu

Par so potem obnemogel našli na klopi v Salisburyju, od koder so ju prepeljali v bolnišnici, kjer ostajata v kritičnem stanju. Kot poroča BBC, se policijska preiskava osredotoča na njun domač hišni naslov na Christie Miller Road, hkrati pa policija poudarja, da je tveganje za okoliške prebivalce nizko. Sledi živčnega strupa novičok so našli na več krajih, kjer sta se gibala oče in hči, a v nižjih koncentracijah.

Po poročanju BBC-ja je mogoče, da je bil strup skupaj z drugo snovjo nanesen na kljuko vrat, ki sta jo prijela oba. To bi pojasnilo tudi sledi živčnega strupa v avtomobilu, v katerem sta se napotila iz hiše, in potem v restavracijo, kjer sta obedovala. Avto je policija zasegla, poziva pa vse očividce, ki so avto videli na dan napada, da pomagajo razjasniti potek dogodkov.

Približno 250 pripadnikov protiterorističnih enot nadaljuje preiskavo, med drugim morajo pregledati 5.000 ur posnetkov varnostnih kamer in 1.350 zaseženih predmetov. Forenzični strokovnjaki medtem končujejo preiskavo v trgovinah in na pokopališču v Salisburyju.

Izboljšano stanje Julije
Medtem se zdravstveno stanje Julije Skripal hitro izboljšuje, so sporočili iz bolnišnice, v kateri jo zdravijo skupaj z očetom. Stanje Julije Skripal "se hitro izboljšuje in ni več v kritičnem stanju," so sporočili iz bolnišnice v Salisburyju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Julija Skripal je tako pri zavesti in govori, sporočilo bolnišnice navaja BBC. Njen oče je še vedno v kritičnem, a stabilnem stanju.

Mayeva in Trump o izgonu diplomatov
Britanska premierka Theresa May je v sredo glede izgona diplomatov govorila z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kot so sporočili iz Bele hiše, sta se voditelja strinjala, da je pomembno razbiti rusko vohunsko mrežo v Veliki Britaniji in ZDA in tako omejiti tovrstne ruske dejavnosti ter preprečiti napade s kemičnim orožjem.

Kot je znano, je več kot 25 držav, med njimi ZDA, več članic Evropske unije in Nata ta teden usklajeno napovedalo, da bodo izgnali številne ruske diplomate kot odgovor na zastrupitev z živčnim plinom. Največ, 60 ruskih diplomatov bodo izgnale ZDA, še 18 članic EU-ja in druge države pa 59.

Skupina držav članic EU-ja, med katerimi so poleg Slovenije še Avstrija, Grčija, Ciper, Slovaška, Malta in Portugalska, se je odločila, da ne bo sprejela nobenih ukrepov proti Rusiji in da ne bo izgnala ruskih diplomatov. Rusija je v odzivu na napoved izgona diplomatov sporočila, da se bo na to potezo zagotovo odzvala, a bo to storila ob pravem trenutku.

Dunaj ne bo ukrepal proti Moskvi
Avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl je dejala, da Avstrija tudi v primeru dokazov o ruski vpletenosti ne bo sprejela nobenih dvostranskih ukrepov proti Moskvi, in spet ponudila posredniško vlogo med Rusijo in Zahodom. Hkrati pa se je zavzela za "večstransko akcijo" v okviru konvencije o prepovedi kemičnega orožja, ki ji pripada Avstrija. "Izključujemo" dvostransko akcijo, je izjavila Kneisslova in zavrnila očitke na račun Avstrije, da ni solidarna z Veliko Britanijo. Kot je dejala, je Avstrija podprla odločitev o odpoklicu veleposlanika EU-ja v Moskvi. Zavrnila je, da bi bili vzrok stališča Avstrije stiki med avstrijskimi svobodnjaki (FPÖ) in rusko vladajočo stranko Enotna Rusijo predsednika Vladimirja Putina.

Vlada na posvet poklicala Šeligo
Slovenska vlada je na današnji seji sklenila, da na posvet pokliče slovenskega veleposlanika v Moskvi Primoža Šeligo.

Skripal in hči sta prišla v stik s strupom na domu