Džohar Carnajev je bil huje ranjen v spopadu s policisti. Foto: EPA
Džohar Carnajev je bil huje ranjen v spopadu s policisti. Foto: EPA

Bostonski napad je bil najhujši teroristični napad na ameriškem ozemlju po 11. septembru leta 2001. Če bi 19-letni obtoženec priznal krivdo, bi to pomenilo, da je njegova javna zagovornica Miriam Conrad z zveznim tožilstvom dosegla dogovor o nižji kazni od smrtne.

Ker pa se je izrekel za nedolžnega, se bo postopek nadaljeval.

Džohar je obtožen, da je skupaj z zdaj že pokojnim bratom Tamerlanom Carnajevom 15. aprila nastavil doma izdelani bombi na kraj ob izteku bostonskega maratona. V napadu so umrli trije ljudje, več kot 260 jih je bilo ranjenih, med katerimi so številni izgubili okončine. 26-letni Tamerlan je bil ubit v policijski akciji po napadu.

Sodna dvorana je bila polna žrtev napada in družinskih članov pokojnih. Ker prostora za vse ni, je sodišče pripravilo spremljanje obravnave po televiziji v drugi dvorani.

Skrajneži navdihnili brata
Obtožnica Carnajeva bremeni uporabe orožja za množično uničenje in štirih umorov, saj sta brata med begom pred policijo ubila tudi univerzitetnega policista. Naslednje jutro je sledil strelski obračun s policisti v predmestju Watertown, med katerim je bil Tamerlan ubit, Džohar pa je pobegnil.

Džoharja so našli še isto popoldne v čolnu pred neko hišo, kamor se je skril med begom. Zaradi strelne rane na vratu nekaj časa ni mogel govoriti, pozneje pa je med drugim priznal, da ju je z bratom navdihnila ideologija islamskih skrajnežev. Napad in bombe sta pripravila sama.

Na listku, ki so ga našli v čolnu, kjer se je skrival, je Džohar napisal, da ameriška vlada pobija nedolžne civiliste. "Muslimani smo eno telo, raniš enega in raniš nas vse," je še pisalo.

Ker zvezna država Massachusetts ne pozna smrtne kazni, je pobudo prepustila zveznim oblastem, čeprav mu želijo soditi po državnih zakonih. Današnji nastop Džoharja pred sodnikom naj bi bil zelo kratek.