Brata Carnajev sta napad izvedla sama, in ne v sodelovanju s kakšno teroristično organizacijo. Foto: www.fbi.gov
Brata Carnajev sta napad izvedla sama, in ne v sodelovanju s kakšno teroristično organizacijo. Foto: www.fbi.gov
Boston
V napadu so umrli trije ljudje, najmanj 180 je bilo ranjenih. V bostonski bolnišnici v kritičnem stanju ostajajo še trije ljudje. Foto: EPA
Minuta molka v ostonu
Ponedeljkova žalna maše za žrtve v Bostonu, ki so se jim poklonili z minuto molka. Foto: EPA

19-letni osumljenc napada na bostonskem maratonu Džohar Carnajev (19) zaradi rane v grlu ne more govoriti, čeprav se mu dar govora počasi vrača. S preiskovalci je tako večinoma komuniciral s kimanjem ali z odkimavanjem glave in tudi pisno.

Na vprašanje, ali si lahko privošči odvetnika, je odkimal.

V kritičnem stanju ostajajo trije ljudje
Preiskovalci so do zdaj izvedeli, da sta Džohar in njegov v petek ubiti brat Tamerlan (26) sama pripravila in izvedla napad na cilju bostonskega maratona 15. aprila, v katerem so umrli trije ljudje, 180 je bilo ranjenih.

Kot so sporočili iz bostonske bolnišnice, bodo vsi ranjeni preživeli, čeprav bodo nekateri ostali invalidi, saj so 13 ljudem amputirali nogo. V ponedeljek je bilo v bolnišnični oskrbi 50 ljudi, trije ostajajo v kritičnem stanju.

Navodila za izdelavo bombe na medmrežju
Džohar je v bolnišnici preiskovalcem še potrdil, da v napad ni bila vpletena nobena mednarodna teroristična organizacija, saj da je bila ideja za napad izključno bratova, ki je hotel zaščititi islam.

Še vedno pa ni znano, zakaj sta za mesto napada izbrala ravno bostonski maraton.

Pa pisanju BBC-ja sta brata Carnajev samooklicana radikalna džihadista, navodila za izdelavo t. i. bombe ‘ekonom lonec’ pa sta dobila na spletu. Kot je še uspelo izvedeti bostonskim preiskovalcem, brata nista izdelala ali podtaknila nobene dodatne bombe, eksplozivnega telesa ali drugega nevarnega orožja za množično uničevanje, kot so sprva sumili.

Tožilstvo zahteva smrtno kazen
Proti Džoharju Carnajevu je ameriško zvezno tožilstvo podalo obtožnico, ki ga bremeni sodelovanja v zaroti z uporabo orožja za množično uničevanje s smrtnimi žrtvami in naklepnegqa uničevanja ameriške lastnine z orožjem za množično uničevanje, zaradi česar mu grozi smrtna kazen.

Obtožnica navaja, da sta brata čečenskega rodu nastavila vsak svoj nahrbtnik z bombama na cilju maratona in se umaknila. Posnetek ene od kamer kaže, kako je Džohar takoj po prvi eksploziji uporabil mobilni telefon. Ko so bili pogledi ljudi uperjeni proti eksploziji, je dal na tla nahrbtnik in se umaknil in le deset sekund pozneje je odjeknila še druga eksplozija.

"Sodijo naj mu v Guantanamu"
Kljub pozivom nekaterih republikancev, da je treba Džoharja Carnajeva, ki je ameriški državljan, poslati v Guantanamo na Kubo in mu soditi pred posebnim vojaškim sodiščem, pa se je administracija predsednika Baracka Obame odločila, da bo uporabila civilno pravosodje, ki je dovolj dobro usposobljeno za podobne primere.

Zaradi zdravstvenega stanja Džoharja Carnajev, ki je bil v policijski akciji ustreljen v glavo in vrat, zaradi česar je izgubil govor in delno tudi sluh, ter v nogo in v roko, je sodnica Marianne Bowler njegovo zaslišanje preložila na 30. maj.