V bližini klubskega avtobusa so 11. aprila eksplodirale tri bombe. Foto: EPA
V bližini klubskega avtobusa so 11. aprila eksplodirale tri bombe. Foto: EPA
Prijeli napadalca za napad v Dortmundu

Njegov motiv naj bi bil tako finančen, in ne terorističen. Gre za 28-letnega Sergeja W. z ruskim in nemškim državljanstvom, ki so ga prijeli blizu mesta Tübingen.

Želel zaslužiti
Moški je želel z napadom pridobiti finančno korist, saj je želel doseči znižanje vrednosti delnic kluba Borussia Dortmund (BVB). Kot so ugotovili v preiskavi, je moški, ki je prebival v istem hotelu kot člani kluba pred tekmo, na dan napada kupil za 78.000 evrov put-opcij, ki prinašajo zaslužek ob padcu delnice.

Borussia je namreč edini nemški klub, ki kotira na borzi. Osumljenec je nato pričakoval večmilijonski dobiček, saj je menil, da se bo vrednost delnic v primeru poškodb ali smrti nogometašev znižala. A ni prav veliko zaslužil. Dan po eksploziji so šle delnice sprva res malo dol, okrog 2 %, nato pa so se celo podražile. Večji padec so utrpele v četrtek, ko se je Borussia dokončno poslovila od Lige prvakov.

V napadu na avtobus s tremi eksplozivnimi telesi, ki je bil z ekipo na poti na tekmo četrtfinala Lige prvakov v Dortmundu med Borussio in Monacom, sta bila 11. aprila ranjena dva človeka - španski nogometaš Marc Bartra in policist, ki je na motorju spremljal avtobus. Tekma je bila nato preložena na naslednji dan.

Napačna sled
Po napadu so na prizorišču sicer našli tri priznanja z istim besedilom, iz katerih so sklepali, da je imelo dejanje islamistično ozadje. V zapisih, ki so jih našli, so neznanci namreč med drugim zahtevali, da nemška vojska iz Sirije umakne svoja vojaška letala tornado in da se zapre ameriško letalsko oporišče Ramstein. Takrat so tudi aretirali 26-letnega Iračana z islamističnimi povezavami, a so pozneje preiskovalci podvomili, da je napad imel džihadistični motiv. Pisma naj bi bila tako le trik, s katerim so napad želeli prikazati kot politično motiviran.

Prijeli napadalca za napad v Dortmundu