Bagdadčan lepi posterje, ki Iračane pozivajo k podpori varnostnim silam. Foto: EPA
Bagdadčan lepi posterje, ki Iračane pozivajo k podpori varnostnim silam. Foto: EPA

Eksplozija na pogrebu šiitskega vojaškega častnika Nabila Huseina Jasima, ki je umrl v eksploziji avtomobila bombe v petek, je ena najbolj smrtonosnih v Iraku v zadnjih mesecih in je pokvarila novoletno praznovanje v iraški prestolnici. V eksploziji je bilo poleg smrtnih žrtev še 38 ranjenih. Kljub zadnjemu napadu pa uradne številke kažejo, da nasilje v tej bližnjevzhodni državi še naprej upada.

Decembra 2007 je v napadih umrlo 480 ljudi, še dva meseca predtem pa 900. Decembra 2006 je bilo v napadih ubitih 2.000 ljudi. Manj žrtev je bilo decembra tudi med ameriškimi vojaki v Iraku. Decembra 2007 je v nasilju v Iraku umrlo 21 vojakov v primerjavi s stotimi, ki so umrli decembra 2006.

Ameriški vojaški poveljniki upadanje nasilja pripisujejo svoji strategiji in dodatnim ameriškim vojakom v Iraku, najverjetneje pa za upadom tiči še nasprotovanja sunitskih plemenskih skupnosti Al Kaidi in premirje, ki ga je razglasil šiitski voditelj Moktada Al Sadr.

Američani opozarjajo, da izboljšanje na področju varnosti ne bo trajalo, če iraški politični voditelji ne bodo dosegli napredka pri spravi.

T. V.