V napadu v Nici je bilo ubitih 84 ljudi. Foto: Reuters
V napadu v Nici je bilo ubitih 84 ljudi. Foto: Reuters
Pariz
Ulice Argenteuila so preplavili policisti. Foto: Reuters

31-letnemu Francozu tunizijskega rodu Mohamedu Lahouaieju Bouhlelu je po navedbah tožilca Francoisa Molinsa pri napadu pomagala peterica ljudi, ki so v priporu.

Gre za 22-letnega Francoza tunizijskega rodu Ramzija A., 37-letnega Tunizijca Chokrija C., 40-letnega Tunizijca Mohameda Oualida G., 38-letnega Albanca Artana H. in njegovo soprogo Enkeledjo Z., ki ima albansko in francosko državljanstvo.

Osumljeni so, da so bili v stiku za napadalcem pred napadom ali da so mu priskrbeli avtomatsko pištolo, s katero je med napadom streljal na policiste.

Francoski preiskovalci so do zdaj domnevali, da je napadalec, ki ga je policija ubila na prizorišču napada, deloval sam. Molins je pojasnil, da so na podlagi preiskave iskanj in fotografij z mobilnega telefona Bouhlela ugotovili, da je napad pripravljal od novembra lani.

Prav prek mobilnega telefona so odkrili sled do petih domnevnih pomagačev. Njihče od njih ni bil predtem znan obveščevalnim službam in samo Ramzi A., ki je bil rojen v Nici, je imel policijsko kartoteko zaradi ropa in kaznivih dejanj v zvezi z mamili.

Eden od osumljencev, Mohamed Oualid G., je dan po napadu posnel razdejanje na prizorišču napada, kamor je prišel z reševalci in novinarji. Po navedbah Molinsa sta bila Mohamed Oualid G. in napadalec Bouhlel med julijem lani in julijem letos v stikih 1278-krat.

Preiskava napada, v kateri sodeluje več kot 400 preiskovalcev, je po navedbah tožilca še pokazala, da je Chokri C. Bouhlelu 4. aprila prek družbenega omrežja Facebook poslal sporočilo: "Natovori tovornjak z 2000 tonami železa, spusti zavore, prijatelj moj, jaz bom pa gledal."

V napadu je bilo ubitih 84 ljudi, okoli 300 jih je bilo ranjenih.

Preiskava varnosti v Nici pred napadom
Francoska vlada je odredila preiskavo policijskega inšpektorata o varnosti v Nici na dan napada pred tednom dni, potem ko je na udaru vse glasnejših kritik zaradi slabe varnosti na dan napada. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve je uvedbo preiskave napovedal po kritikah lokalnih politikov iz Nice, da je bilo na dan napada premalo policistov.

Preiskava inšpektorata, ki ga v Franciji imenujejo "policija znotraj policije", se bo osredinila na podrobnosti, kako je bilo območje na dan slavja zavarovano in nadzorovano. Odločitev vlade za preiskavo je že pozdravil prvi mož lokalne vlade Christian Estrosi.

Notranji minister naj bi preiskavo odredil po objavi članka v dnevniku Liberation, ki trdi, da je mesto, kjer je napadalec iz Nice prebil zaporo, varovalo zgolj eno vozilo lokalne policije. Cazeneuve je že kritiziral članek kot lažniv. Francoski premier Manuel Valls pa je za kritike, ki menijo, da bi napad v Nici lahko preprečili, dejal, da "lažejo Franciji".

Obsežna operacija v pariškem predmestju
Francoska policija je medtem v pariškem predmestju Argenteuil sprožila obsežno protiteroristično operacijo, ki pa naj ne bi bila povezana z nedavnim napadom v Nici.

Po navedbah medijev naj bi v operaciji aretirali 20 ljudi. Preiskave so potekale na dveh lokacijah, v bližini mošeje in islamske knjižnice. V obeh primerih po pisanju časopisa Le Parisien preiskujejo družini. Po poročanju medijev policija do zdaj ni našla nobenega orožja ali razstreliva.

Neimenovani tiskovni predstavnik tožilstva je povedal, da preiskava ni povezana z nedavnim napadom v Nici.

Operacija v Argenteuilu ni prva v tem predmestju severozahodno od Pariza, kjer živi okoli 100.000 ljudi. Marca je policija tam aretirala Redo Kriketa, terorističnega osumljenca, ki naj bi bil v zadnji fazi priprav novega napada na Francijo in je povezan z Abedlhamidom Abaaoudom, idejnim vodjo terorističnih napadov v Parizu novembra lani.